Vad är S-video?

June 8

S-Video (Separerade Video ofta kallas "Super-Video") är en standard för videogränssnitt som finns på de flesta audiovisuell utrustning i dag. S-Video är ett steg upp från standard kompositvideo, som använder en gul RCA-uttag och RCA-kabel, medan S-Video använder en mini-DIN-kontakt och S-videokabel. Vid anslutning utrustning som har båda alternativen, kan man välja att använda S-Video.

S-videokontakter är fyra eller sju-stifts mini-DIN-kontakter. För att säkerställa korrekt orientering av stiften i kontakten har en tand, metallhylsa som måste anpassa ordentligt med den kvinnliga uttaget innan det kan införas. S-Video-kablar är dyrare än RCA-kablar och inte alltid medföljer produkterna, men kan köpas separat.

S-Video ger en överlägsen bild till kompositvideo genom att undvika en del av behandlingen som kompositvideo kräver. En videosignal är en blandning av två separata dataströmmar: ljusstyrka eller luminiscens, känd som Y strömmen, och krominans eller färg, så kallade C-ström. C-signalen bär värden för rött och blått, medan gröna värden härleds. Därför RGB eller rött, grönt och blått, upptar bara två dataströmmar inom C-signalen.

I den ursprungliga analoga videostandard i bruk sedan 1950-talet, är Y / C-signaler komprimeras till en enda ström, passera genom en enda RCA tråd, och avkodas av en tv-filter i sina Y och C element. Även varaktiga och bekvämt, processen för att komprimera och avkoda videosignaler resulterar i viss försämring av dataintegritet. Detta kan direkt översättas till skärmen i förlust av bildkvalitet. S-Video bevarar större signalintegritet genom bostäder två trådar i en enda mantel, ägna en till var och en av Y och C-signaler och eliminera mycket av filtreringsprocessen. Större bevarande av signalintegritet resulterar i en skarpare bild.

Som med kompositvideo, S-video överför endast visuella data. Ljudkablar behövs för att överföra ljud. Dessa kan vara vanliga RCA-kablar, eller i fallet med high-end CD- och DVD-spelare, kan digitala ljudanslutningar att föredra.

Det finns människor som påstår sig se någon märkbar skillnad mellan kompositvideo och S-video, medan andra tror att övergången från komposit till S-Video är besläktad med att få en systemuppgradering för kostnaden för en kabel. En del av förvirringen kan ligga i det faktum att förutom HDTV, är TV-signaler och VHS-band kodad med kompositvideo. DVD, dock kodas med en högre standard, så en ökning av bildkvalitet bör vara tydligare när man använder S-Video för att se DVD-skivor. Men innan du kör upp för S-videokablar, kontrollera om din utrustning stöder antingen komponentvideo eller High-Definition Multimedia Interface (HDMI), vilka båda är överlägsna S-Video.

  • Många moderna elektroniken har komponentvideo, vilket kräver tre koaxialkablar plus ljudkablar.
  • Ljudkablar behövs för att överföra ljud.