Vad är en gitarr Neck?

May 13

En gitarr halsen är den del av gitarren på vilket ackord skapas genom att placera fingrarna i ett specifikt mönster. Denna del är uppdelad i sektioner som kallas band av tunna trådanordningar, även kallad band. Typiskt är banden identifieras genom pärla eller abalone fret markörer dock några gitarrer använder inte dessa markörer på halsen och nacken är helt enkelt klar med en lätt olja.

Det finns två typer av monterings stilar som används för att fästa en gitarr hals till gitarr kroppen. Den första är halsen genom metoden, som använder en förlängning av halsen att faktiskt göra upp en del av gitarrkroppen. Den andra är bolt-on-metoden. Den använder skruvar eller bultar för att fästa halsen till kroppen.

Medan den genomsnittliga gitarrhalsen verkar vara en solid träbit, är det inte. Den typiska gitarrhalsen är konstruerad av två eller flera bitar av trä som limmas ihop och formade för att passa handen i en specifik design. Själva gitarrhalsen är vanligen gjord av ett mycket hårt träslag, såsom lönn, att motstå vridning och böjning. Inne i lönnträ, är ett snitt görs för att möjliggöra placering av en stålstång, en så kallad truss rod, som ska placeras under greppbrädan. Den greppbrädan är vanligen rosewood eller mahogny och limmas på toppen av lönn hals, säkra stål truss rod däremellan.

Den truss rod tillåter användaren att justera mängden spänningar och rosett i gitarrhalsen för att motverka effekterna av de skärpta strängar. Små snitt är placerade tvärs över greppbrädan i ett visst mått som benämns skalan för att medge korrekt delning av ackorden när den spelas. FRET tråd skjuts in dessa nedskärningar och förse ytan av strängarna för att trycka mot att producera ackorden. Ofta, och särskilt på väl använt gitarrer måste fret trådarna bytas för att säkerställa korrekt tonalitet och chording när den spelas.

Formen på baksidan av gitarrhalsen kallas profilen. Detta kan vara en tjock D form, en tunn D form eller någon variation i mellan. Särskilda hals profiler tenderar att göra några vintage modeller av gitarrer extremt gynnade av erfarna spelare. Detta kan ofta leda till en ny utbetalning av vissa gitarrmodeller som tillverkarna försöker framkalla gitarrhalsen en vintage modell på en ny modell.

  • Abalone skulle kunna användas för FRET.
  • En gitarr halsen måste kunna motstå spänningar i strängarna.
  • En elgitarr.
  • En gitarr.