Hur du använder Systemåterställning på flera enheter i Windows Vista

May 18

När du utför en backup, Vista säkerhetskopierar dina datafiler innan det skapar en återställningspunkt - och återställningspunkt innehåller säkerhetskopior av dina skuggkopior. Men om du har mer än en enhet, inte återställningspunkt innehåller inte säkerhetskopior av alla dina skuggkopior. Det enda sättet att säkerhetskopiera dessa skuggkopior av datafiler i Windows Vista är att manuellt ändra inställningar Vista System Protection att inkludera dina andra enheter.

Detta avsnitt gäller endast för användare av Vista Business, Enterprise och Ultimate. Om du har någon annan version av Vista, kommer detta inte gäller för ditt system.

Vistas Systemåterställning program (Microsoft insisterar på att kalla det Systemskydd) backar upp systemfiler. Det säkerhetskopierar inte datafiler. Fair enough. Men Vista håller skuggkopior av datafiler (även kallad tidigare versioner).

När du kör en återställningspunkt, gör Vista normalt säkerhetskopior endast av systemfiler på din huvudsakliga hårddisk. (För nitpickers:. Om du har flera partitioner på en hårddisk, Vista backar upp den volym som innehåller Windows) Så om du går in och ändra saker, Vista återställningspunkter inkluderar inte skuggkopior av filer på hårddiskar (er, volymer) andra än din viktigaste enheten.

Om du vill ha systemåterställningspunkter att inkludera skuggkopior av datafiler från andra än din viktigaste enheten enheter, måste du gå in i Vista och aktivera Systemskydd för övriga enheter.

 1. Välj Start, högerklicka på Dator och välj Egenskaper.

  Hur du använder Systemåterställning på flera enheter i Windows Vista

  Du ser View Grundläggande information om datorn fönstret.

 2. I åtgärdsfönstret klickar Systemskydd.

  Hur du använder Systemåterställning på flera enheter i Windows Vista

  Vista slår dig med en annan UAC-meddelande. Klicka på Fortsätt. Du ser dialogrutan Systemegenskaper, som är öppen till fliken Systemskydd.

 3. Markera rutorna bredvid varje enhet som du vill ha systemåterställningspunkter genererade.

  Inse att skapa systemåterställningspunkter för ytterligare enheter tar mer tid och utrymme och kommer därför bromsa installation av nya program och ge dig dålig andedräkt. Men det håller dina skuggkopior ren.
 4. Klicka på OK och klicka X för att gå ur View Grundläggande information fönstret.

  Vista inte springa ut och skapa en ny återställningspunkt. Men nästa gång en återställningspunkt skapas, kommer den att innehålla skuggkopior för alla datafiler på den nyligen valda enheter.