Vad är utvecklingshistoria växter?

February 26

Den evolutionära historia av växter börjar en mycket lång tid sedan. Alger har troligen funnits på fuktig mark i över en miljard år, men växter, som i riket Plantae, inte dyka förrän 700 miljoner år sedan tidigast. Detta nummer är från molekylär genetik analys som tyder landväxter delas från grönalger runt denna tid, även om denna siffra inte bekräftas av fossila bevis. Den tidigaste evolutionära historia av växter på land visas i början ordovicium perioden, cirka 475 miljoner år sedan, även om många paleobotanists misstänker att det fanns växter under den kambriska perioden, 500 miljoner år sedan.

De första landväxter var icke-vaskulära mossor företräds idag av mossor, hornworts och levermossor. Dessa växter, saknar cirkulations vävnader, var ganska kort, mellan 1 och 100 mm (4 tum) i tjocklek. Dessa mossor representerade den basala gruppen i evolutionära historia av växter. De kunde bara överleva i mycket fuktiga områden, där alla celler lätt kan ta in vatten direkt, och deras sporer kan spridas lätt. I brist på en skyddande beläggning, sporer är relativt sköra och benägna att uttorkning (uttorkning). Forskarna tror att de första landväxter kan ha lagt grunden till koloniseringen av landet med djur genom att binda koldioxid från atmosfären i biopolymerer lignin. Detta ökade den del av atmosfären innehåller syre, vilket gör det mer tillgängligt för syre andning djur som de första landlevande leddjur och blötdjur.

Omkring 425 miljoner år sedan, dök de första kärlväxter, liksom den enkla bifurcating, sporangier (spor producerande struktur) tippade Sheffieldia och ovanligt avancerade Baragwanathia, som finns i Australien. Långsamt, växter växte i höjd, från bara ett par centimeter till cirka 20 centimeter (8 i). Vid denna punkt, växter sprids främst genom vegetativ tillväxt, eftersom sporer inte kan spridas mycket långt från moderplantan. Forskare som studerar evolutionen av växter är hårt försöker avgöra vilket land anläggningen var faktiskt den första och vad dess ekosystem såg ut.

Under hela devon (416-360.000.000 år sedan), växte plantor progressivt i höjd för att bli så stor som dagens massiva ormbunkar. I början av devon, växter var mestadels icke-vaskulära och motsvarande diminutiv, men i slutet av perioden, hade fröväxter utvecklats, bildar stora skogar. Explosionen av botaniska mångfalden under denna period har kallats "devon explosionen." Samtidigt fiskar styrde haven.

Nästa stora innovation i evolutionära historia av växter var mycket senare, under kritaperioden, då blommande växter (angiospermer) först uppstod. Använda blommor för att locka bin, som då skulle gå på att pollinera andra växter, blomväxter var genetiskt skiftande och en stor evolutionär framgång. Ett av de senaste sorter av växter är gräs, som utvecklats från de gömfröiga bara 35 miljoner år sedan.

  • De första landväxter, inklusive mossor, framkom under ordovicium perioden.
  • Xylem och floem utgör transportsystemet inom kärlväxter.
  • Gröna alger, vilket är tänkt att går tillbaka cirka 700 miljoner år.
  • De första landväxter var icke-kärlväxter i Bryophyta divisionen, som mossor.