Den amerikanska konstitutionen: s Tjugoandra Ändring: Ställa presidentPeriodGränser

June 24

Från och med idag någon presidenten bara kan väljas två gånger. Detta beror på den tjugoandra Ändring av den amerikanska konstitutionen. Eftersom artikel II avsnitt 1 i den ursprungliga, utan ändringar konstitution ställa presidentens mandatperiod på fyra år, men det gjorde inte placera någon gräns för hur många gånger som en president skulle bli omvald.

George Washington valdes till president utan opposition 1788 och igen i 1792. Han skulle utan tvekan ha omvald utan problem 1796 också, men han bestämde att han hade fått nog. Så han levererade sin berömda Farväl Adress - inte en levande tal övrigt men ett öppet brev till nationen bärs av många tidningar - och drog sig tillbaka till Mount Vernon att ägna sig åt jordbruk och till byggandet av en stor whiskydestilleri.

Som två termer var bra nog för landsfader, som bör vara tillräckligt för vem som helst. Det var den konventionella visdomen i ämnet. Thomas Jefferson erkänt faran av frånvaron av periodgränser på besittningsrätt av ordförandeskapet.

År 1807 skrev han: "Om någon uppsägning till de tjänster som chefs Magistrate inte fastställas genom konstitutionen, eller levereras av praktiken, hans kontor, nominellt fyra år, kommer faktiskt att bli för livet." Med andra ord, enligt Jefferson antingen konstitutionen hade att sätta en gräns eller annars någon gräns bör fastställas av konventionen.

Thomas Jefferson, James Madison och James Monroe - vilka alla var två sikt presidenter - respekte Washingtons exempel och försökte inte köra för en tredje mandatperiod. De etablerade effektivt en konvention som följdes, ibland motvilligt, tills Franklin Delano Roosevelt bestämde sig för att köra för en tredje mandatperiod 1940.

Roosevelt, någonsin den lömska politiker, anställda ett knep för att komma över två sikt tradition. Först bytte han 1940 Demokratiska partiet konventionen till Chicago, som kontrollerades av en tätt organiserade partiet maskin - vilket naturligtvis också kontrollerade alaranläggning i konferenssal.

Då FDR avväpnade sina motståndare genom att meddela att han inte skulle springa om inte utarbetats, och att delegaterna var fria att rösta på vem de tyckte. Död på kö, högtalarna i hallen skrek: "Vi vill ha Roosevelt. . . Världen vill Roosevelt! "Delegaterna anslöt i tillverkade frenesi och nominerade Roosevelt med 946 röster mot 147.

Efter det, vinna riksdagsval var en promenad i parken. Och efter att ha krossat de två sikt mögel, Roosevelt hade inga problem att få nominerad till en fjärde period, som han återigen enkelt vann, men med en minskad majoritet. Han dog mindre än tre månader efter hans fjärde invigningen.

När republikan svepte kongressen i valet 1946 midterm, de var fast beslutna att förhindra framtida president från likna Roosevelts framgångsrika brotten mot de två sikt gräns. De insåg att för att uppnå detta mål de behövde en grundlagsändring. Så mars 1947 antog kongressen ett förslag om att genomdriva två sikt gräns. Förslaget blev den tjugoandra ändring, som slutligen ratificerades i februari 1951. Endast två stater avvisade det: Oklahoma och Massachusetts.

Huvuddelen av den tjugoandra Ändring följande lydelse:

Ingen person skall väljas till kontoret av presidenten mer än två gånger, och ingen person som innehaft posten som ordförande, eller agerat som president, för mer än två år av en term för att som någon annan person valdes presidenten ska väljas till kontoret av presidenten mer än en gång.

Här är vad det betyder:

  • Du kan inte väljas till mer än två presidentperioder - oavsett om de är i följd eller inte.
  • Om du har lyckats med ordförandeskapet för döds, borttagande eller presidentens avgång och har tjänat mer än två år av att presidentens sikt kan du inte bli vald till president själv mer än en gång.
  • Om du har lyckats med ordförandeskapet för döds, borttagande eller presidentens avgång och har tjänat två år eller mindre av detta presidentens sikt kan du bli vald till president själv högst två gånger.
  • Om du har fyllt i en förhinder presidenten endast som tillförordnad president, kan du bli vald till president själv för högst två termer, om du inte har tillförordnad vd för mer än två år, i vilket fall du inte kan väljas till president själv mer än en gång.

En sak som den tjugoandra ändring inte gör är att placera någon tidsgräns på vice ordförandeskapet. Nej, sirree! Du kan till vice president så många gånger du vill - eller snarare, så många gånger väljarna vill.

Upphävande av den tjugoandra Ändring har föreslagits flera gånger, särskilt under 1980-talet för att "vinna en mer för Gipper" (Ronald Reagan) och igen på 1990-talet för att välja Bill Clinton till en tredje mandatperiod. Dessa drag kom till ingenting.