Har Frowning Orsak rynkor?

January 7

Det är en underbar scen i William Goldmans bok The Princess Bride, där en ung dam börjar oroa sig så mycket om att hålla henne titeln "vackraste kvinnan i världen" att hon börjar oroa. Hon avbildas som rynkar pannan hela tiden, och inom några månader, har rynkade sig i en mängd olika rynkor som stjäl hennes titel. Goldman måste ges kredit för fantasi, men det är sällan så att rynkar för ett par månader skulle få en omedelbar effekt på rynkor i huden. Faktum rynkar är endast en orsak till rynkor, och många andra saker spelar in.

Den största orsaken till rynkor är den normala processen för hudens åldrande. När vi åldras, blir vår hud mindre elastisk, och inte lätt fjädra tillbaka på plats. Två kemikalier, kollagen och elastin, är ansvariga för att hålla vår hud snäva när vi är unga. Dessa börjar minska i utbudet när vi åldras, vilket resulterar i några rynkor.

Visst, om vi tillbringar mycket tid rynkar, särskilt när vi blir äldre, vi gong att ha rynka pannan linjer. Men alla muskelsammandragningar i ansiktet kommer att ha en effekt på vårt ansikte, inte bara rynkar. Så det skulle vara dumt att tro att du kan undvika rynkor genom att inte rynkar. Den komplexa nätverk av ansikts sammandragningar som utgör ler orsakar rynkor också, liksom att höja ögonbrynen, prata, blinkande ögon, och tugga. Frowning är inte en enda indikator för att få rynkor, men det kommer delvis påverka dem.

En annan viktig faktor i rynkor bildas är solskador, vilket kan orsaka hud att i förtid ålder och börja tappa elastin och kollagen snabbare. Även om vi inte alltid kan undvika rynkar pannan eller andra rörelser i ansiktet, det är verkligen klokt att begränsa exponering av huden för sol och bära lämpliga solskyddskräm och solglasögon när vi måste vara ute. Bortsett från att undvika för tidigt åldrande av huden, gör denna utmärkt hälsa bemärkelse, eftersom frekvent solexponering utan skydd korrelerar till högre incidens av hudcancer.

Om du kämpar kampen mot rynkor, bör du också veta att röka cigaretter minskar produktionen av kollagen. För dem som överväger att försöka cigaretter för att framstå som mer mogna, anser några år kan du faktiskt ser äldre än din ålder, vilket inte nödvändigtvis är önskvärt när du är 30 och ser 45. Återigen, det finns många utmärkta hälsoskäl för aldrig börjar röka eller sluta om du gör. Rökning skapar säkert mycket större riskfaktorer för att inte nå en ålder där du behöver oroa dig för rynkor.

  • Frowning motsatta, ler kan orsaka rynkor, också.
  • Solglasögon kan skydda huden runt ögonen och kan hjälpa till att förebygga rynkor.
  • En kvinna med rynkor.
  • Ett diagram av yngre hud och äldre hud som visar hur den minskning av kollagen kan leda till rynkor.
  • Röka cigaretter kan öka uppkomsten av rynkor.