Vem är Beethoven?

September 3

Ludwig van Beethoven, en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna, föddes i Bonn, Tyskland 1770. Hans far och farfar var båda musiker, med sin farfar som håller posten som kapellmästare i Bonn, och hans far som har mindre prestationer. Det fanns sju barn till sina föräldrar, men endast tre överlevde, och av dessa var han den äldste.

Beethoven fått piano och fiollektioner vid ung ålder, men hans far verkar ha varit en tyrannisk lärare, om berättelser om unga Ludwig står vid pianot i tårar är sanna. Hans första offentliga framträdande var vid sju års ålder på clavier. Han hade därefter mer tangentbords undervisning, samt musikteori, samt violin och viola lektioner, men hans allmänna skolgång inte sträcka sig förbi grundskolan.

Genom 1782, då Beethoven var 11 och ett halvt, var han redan en publicerad kompositör och ersätta domstols organist, från vilken han också undervisning på piano och sammansättning och som förutspådde att han var potentiellt en andra Mozart. Hans nästa publicerade verk, tre pianosonater tillägnad kejsaren Maximilian Friedrich och anses hans första anmärkningsvärda kompositioner, var i tryck innan han vände 13.

År 1789, vid 18 års ålder, Beethoven begärde för halva faderns lön som ska lämnas över till honom för att i första hand användas för att stödja sina bröder, och med beviljandet av denna begäran, blev han i själva verket huvudet av hans familj . År 1792 flyttade han till Wien, där han skulle göra sitt hem till hans död, för att få instruktioner av (Franz) Joseph Haydn.

I omkring 1796, antydningar av dövhet som senare skulle bli ganska svår började manifestera. Genom 1802, trots ingripande av läkare, var Beethovens dövhet uttalas. Denna åkomma hade en avgjord inverkan på loppet av Beethovens liv. Hans arbete är i allmänhet uppdelad i tre perioder. Den första perioden är 1794-1800. Den andra perioden är 1801-1814. Den sista perioden är 1814 fram till sin död 1827.

Beethoven anses övergångs siffra mellan klassiska kompositörer Haydn och Mozart, å ena sidan, och romantikerna på den andra. Hans innovationer inkluderade hans konstruktion av hans sjätte symfoni (The Pastoral) som programmusik och hans expansion av kvartetten, konsert, Sonata och symfoni former. Och dessa är några av de former som han är mest känd för. Han skrev nio symfonier, 17 stråkkvartetter, 32 sonater, 5 pianokonserter, en violinkonsert, och en trippel konsert, samt en opera, en balett, tillfälliga musik, och närmanden. Många människor känner igen genom ljud, om inte med namn, hans femte symfoni, hans nionde (Choral) Symphony, och kejsaren Concerto.

  • Beethoven flyttade till Wien 1792.
  • Under hans produktiva karriär skrev Beethoven enda opera.
  • Beethoven skrev violin musik som fortfarande är populärt utförs idag.
  • Beethoven var en världsberömd kompositör från Tyskland.