Vad är stellatceller?

April 3

Stellate-celler är stjärnformade neuroner och astrocyter. Dessa celler innehåller flera dendriter som strålar ut från cellkroppen, vilket ger dessa celler en ovanligt utseende. Det finns flera olika typer av stellatceller, med de vanligaste är belägen i cerebellum delen av hjärnan. De cerebellära stellatceller passera på nervceller kallas Purkinje celler.

Purkinje celler tillhör en klass av neuron belägna i cerebellar cortex. Namnet på dessa celler kommer från den tjeckiska anatomist ansvarig för dess upptäckt, Jan Evangelista Purkyně. Purkinje celler är bland de största nervceller som finns i den mänskliga hjärnan. De är ansvariga för samordningen motor i cerebellar cortex.

Purkinje-celler är staplade framför varandra, vilket får dem att ha en dominoliknande utseende. Det finns många parallella fibrer som passerar genom dendritiska dornen hos Purkinje neuron. Emellertid kommer var och en av dessa nervceller tillsammans från bara en enda klättring fiber. Dessa celler har förmåga att växla fram och tillbaka mellan lugna och aktiva stater.

Flera sjukdomar eller tillstånd är benägna att orsaka skada på Purkinje-celler. En vanlig orsak till denna skada är alkohol eller litium användning. Autoimmuna sjukdomar och genetiska mutationer, inklusive autism, kan också leda till skador som involverar dessa celler. Det har också förekommit rapporter om skador på grund av neurodegenerativa sjukdomar, som inte har någon känd genetisk grund. Dessa kan bestå av tillstånd såsom multipel systematrofi eller sporadiska ataxier.

Lever stellatceller, även känd som ito celler, är belägna i levern. I en normal lever, behöver de hepatiska stellatceller rör sig, fastän orsaken till detta inte är fullständigt förstådd. När skador på levern inträffar dessa stellatceller börjar att dra ihop sig och föröka sig. Till exempel i fallet med fibros, ett tillstånd som inneärrvävnadsbildning i levern, de hepatiska stellatceller är de primära cellerna som drabbats av sjukdomen. I vissa fall kan levercirros orsakas när den aktiverade stellatcell utsöndrar kollagen ärrvävnad in i levern.

Ungefär som de hepatiska stellatceller cellerna i levern, pankreas stellatceller är i stånd att omkoppla från ett vilande tillstånd till en av aktivering. Dessa celler är belägna i exokrina områdena i pankreas. När väl de pankreatiska stellatceller blir aktiverade, de migrerar till området för skadan i syfte att underlätta vävnadsreparation. Som sådana kan dessa celler spelar en viktig roll i patogenesen av sjukdomar såsom pankreatit och pankreascancer.

  • Typer av leversjukdom, inklusive fibros, vilket främst drabbar de stellatceller.