Vad är hornhinneimplantat?

October 22

Hornhinneimplantat är små linser eller andra brytnings enheter insatta i ögonen för att korrigera synproblem hos människor. Villkor korrigerade med hornhinneimplantat inkluderar närsynthet, översynthet och ålderssynthet. Dessutom kan implantaten återställa korrekt vision att patienter som lider av svår korneal skada till följd av kirurgi, såsom katarakt borttagning. Eventuella biverkningar av att använda hornhinneimplantat illamående, ögoninfektioner, och ökad bländning.

Människor lider av skador på hornhinnan till följd av infektioner, fysiska skador eller sjukdomar. Dessa kan orsaka allvarliga skador på hornhinnan, vilket resulterar i ärr som kan blockera eller stör den naturliga inträde av ljus in i ögat. Denna interaktion med ljus orsakar fel i en enskild vision. Hornhinneimplantat korrigera för dessa fel genom att böja ljus för att justera för ögats oegentligheter eller genom att justera krökningen av själva ögat.

Populariteten av hornhinneimplantat kommer från förfarandet s reversibilitet. I motsats till förfaranden som laser-assisted in situ keratomileusis (LASIK) kirurgi och keratektomi, där hornhinnan vävnad tas bort permanent från ögat, är hornhinneimplantat ympade på ögat och kan enkelt tas bort av läkare utan att orsaka någon irreparabel skada. Detta ses ofta som en säkerhetsåtgärd för många patienter. Om det finns några problem efter operationen eller om patienten inte är nöjd med tydligheten i hans vision, kommer avlägsnande av implantatet återställa sin syn till pre-kirurgiska klarhet.

Hornhinneimplantat är också en kostnadseffektiv lösning i de fall där patienter kräver hornhinnan reparation. Allvarlig skada på ögat kan resultera i laceration och borttagning av hornhinnan vävnad, vilket kommer att behöva ersättas med vävnad från en villig donator. Tillvaratagande, kontroll, underhåll och ympning av hornhinnetransplantationer kan visa sig bli dyrt. Det finns också en risk att patientens system kommer att förkasta donatorvävnaden, ökade komplikationer. Läkare kan kringgå alla dessa potentiella problem genom att använda artificiellt skapade hornhinneimplantat.

De biverkningar av hornhinneimplantat är ofta ett resultat av dålig förfarande och felaktiga tillverkning. I vissa fall kan kirurger oavsiktligt skada implantaten under förfarandet, vilket kan orsaka obehag för patienten efteråt. Fel under ympning processen kan lämna ögat öppet för infektion och leda till allvarliga medicinska problem. I andra fall, implantaten själva kan miscalibrated och orsaka fler synproblem för patienten. I händelse av miscalibration är proceduren reversibel och lätt korrigeras.

  • Populariteten av hornhinneimplantat kommer från förfarandet s reversibilitet.
  • Det finns många möjliga orsaker till skador på hornhinnan.
  • Hornhinneimplantat kan behövas för att hantera skador orsakade under kataraktoperation.