Vad Är Post Kirurgi Scar Tissue?

October 25

Inlägg kirurgi ärrvävnad former efter en operation där vävnadsskada som drabbar en patient, i allmänhet som en avsedd eller oundviklig följd av förfarandet. Den kan bildas på utsidan av huden eller i kroppen. För det mesta, är ärrvävnad normalt och ofarligt, men i vissa fall kan presentera medicinska problem som baseras på dess läge och storlek.

Ärrvävnad är tjock bindväv genereras av kroppen över ett läkande sår. Den ersätter successivt sårskorpan eller blodpropp som bildar initialt att hejda blödningen. Beroende på storleken på såret, kan ärrvävnad börja bilda inom en dag och ta veckor att växa över helt. Det lägger sig över tid i en process som kallas mognande.

Typiskt, växer ärrvävnad på ett sätt där enskilda celler är inriktade i en riktning snarare än den korsmönstrat arrangemang av normal vävnad. Detta gör det tjockare och mindre flexibel. I ytliga ärr, är detta huvudsakligen bara en estetisk angelägenhet. För interna ärr, oavsett om det sker som en följd av något som liknar en hjärtattack eller efter operation, kan sådana tjocka och fibrösa utväxter vara problematiskt.

Det finns inget funktionellt olika mellan gemensam ärrvävnad och det som utvecklas efter kirurgi. För ytliga sår som skapats antingen genom operation eller skada, det finns en mängd olika behandlingar som är tillgängliga för att minska deras storlek och synlighet. Alternativen omfattar kemisk peeling, enzymer som löser upp ärrvävnad och ytterligare operation för att avlägsna ärrvävnad och avsikt arbeta för att minimera dess återkomst.

Beroende på dess läge, efter operationen ärrvävnad som bygger inuti kroppen kan orsaka stelhet och avsevärt minska flexibiliteten av närliggande leder och muskler. En vanlig post-operation rekommendation för operationer som involverar leder, muskler eller ligament är att flytta och flex området rutinmässigt så fort svullnaden går ner. Om du gör det hjälper att se till att tillväxten av tjocka band av ärrvävnad hålls till ett minimum.

Trots dessa ansträngningar, är det inte ovanligt att ärrvävnad att riva veckor, månader eller ibland år efter operationen. Det är en mindre men smärtsam företeelse som ofta misstas för en mer allvarlig ny skada eller återkommande det ursprungliga problemet. Vävnaden normalt åter-läker utan negativa effekter.

I vissa särskilda fall där kirurgi utförs i ett känsligt område, ärrvävnad som utvecklas efter operationen kan orsaka biomekaniska problem. Ett vanligt exempel är impingement på urinvägarna efter en reparation av bråck. I sådana fall är uppföljning kirurgi krävs för att avlägsna ärrvävnad och återställa funktionaliteten.

  • Ärr från kirurgi och skada blekna vanligen med tiden.
  • Ärrvävnad kan bilda utanför och inne i kroppen efter operation.
  • En kemisk peeling kan vara ett sätt att minska synligheten av en yta ärr.