Vad är ayurvedisk Själv Pulse Diagnos?

October 10

Ayurvedisk själv puls diagnos är en teknik där man lär sig att läsa och läka din egen kropp. Det härstammar från vedic kunskap över 5000 år gammal, som betraktar kropp, själ och ande som en. Liksom den kinesiska puls diagnos från den antika Gula Emperorâ € s Medicine bok, använder ayurvedisk puls diagnos synsättet att perfekt hälsa är vår födslorätt och det bör avnjutas under hela vårt liv.

Någon sjukdom ses som en obalans som kan korrigeras. Det förklaras att resultaten sjukdom när osmält mat (AMA) vänder giftiga och hindrar energikanalerna i kroppen. De vanligaste justeringarna diet eller livsstil. I vissa fall kommer örter sättas till receptet. Ayurveda använder hela växten vid förskrivning örter, eftersom intelligensen av anläggningen måste vara närvarande för att läka att vara fullständig.

Premissen i ayurvedisk självpulsdiagnos är att när kropp och själ är medvetna om varandra, att de kan ta hand om varandra. Detta orsakar en självmedvetenhet upplevelse som naturligt integrerar kropp och själ. Dessutom kommer målet upplevelsen av kontrollera pulsen diktera korrigera recept krävs för att föra kroppen i balans igen.

Doshas och subdoshas är avgörande för ayurvedisk självpulsdiagnos. Enligt Ayurveda intelligensen av blodet sänder information via blodomloppet i hela kroppen. Specifika kombinationer av de fem elementen; eld, vatten, jord, luft och rymd formuläret principerna, eller doshas, ​​vata, pitta och kapha. Dessa tre principer kan kännas i pulsen.

Vata uttrycks som rörlighet inom fysiologi. Pitta upplevs som värme och metabolisering och kapha ses som struktur. De specifika detaljerna i varje kroppslig funktion samt hur den funktionen yttrar sig inom ramen för hela kroppen kan förstås av dessa tre doshas. Att upprätthålla en balans av de doshas enligt en persona € s individualitet anses grunden för perfekt hälsa. Först när de doshas komma ur balans kommer en person upplevelse obehag och sjukdom.

Ayurvedisk självpulsdiagnos använder radialartären att undersöka patientâ € s hälsotillstånd. Tekniken börjar med att placera pekfingret bara ned från naturliga bula på tummen sidan av handleden (radial styloid). Placera långfingret, följt av ringfingret, så att de tre fingrar är placerade på den radiella artären i följd. För män, bör höger handled användas och för kvinnor, vänster. Du måste hålla pulsen leden i undersökande handen så att fingrarna kommer att linda runt handen för att vara i rätt position.

Till att börja tekniken, bara vila tre fingrar försiktigt på radialartären, blunda och slappna av. Snart kommer du att plocka upp din puls. Om inte, tryck på en lite djupare tills du känner pulsen. Om du har svårt att hitta din puls, skulle det vara fördelaktigt att träna på någon annan tills du blir bekant med känsla och kan hitta din egen puls lätt.

Att hitta doshas i din puls är avgörande för ayurvedisk självpulsdiagnos. Varje finger representerar en av de tre doshas. Pekfingret representerar Vata dosha är långfingret pitta och ringfingret är kapha.

Var och en av de doshas uttrycka sig enligt sina egna egenskaper. Pekfingret, vilket är vata, kan tänkas känna sig som en orm. Vata är luft och eter kommer hasa genom fingrarna. Pitta är eld och vatten kommer att vara stark och hoppa som en groda på långfingret. De delar av vatten och jord som utgör kapha glida över din ringfingret pad som en svan.

Nästa experiment med att gå djupt in i puls och sedan mycket lätt på ytan tills du kan bekvämt hitta din puls vid varje intensitet. Det är oftast bäst att börja med att gå djupt nog för att stoppa pulsen, sedan långsamt ljusare trycket tills du känner pulsen plocka upp igen. Sedan återstår det och uppleva vata (ormen), pitta (groda) och kapha (svan).

Denna djupa puls representerar ditt sanna väsen eller din specifika karaktär där din Soula € s kunskap och visdom är bosatta. Den djupa pulsen är din bodyâ € s balanserat tillstånd (prakriti). Detta är din bodyâ € s egen speciella formel som stöder en perfekt hälsotillstånd.

Vår ytliga eller yta puls är ett bra diagnosverktyg som representerar de misstag som har skapats i vår kropp och där obalanserna kan upptäckas. Det är där vi måste erkänna spikar och inkonsekvenser i vår puls. Om vår djupa puls och vår yta puls är synkront, då våra doshas är i balans.

Det finns en tredje puls att överväga som ligger mellan djup och yta pulsen. Ayurveda anser detta förbindelsepunkten som förbinder de två pulser tillsammans och integrerar medvetandet och kroppen. Vi upplever denna puls mer intuitivt och erkänna och lokalisera obalansen vid starten. Genom att helt enkelt uppleva pulsen på den här nivån, kan vi återupprätta och balansera våra doshas, ​​även om våra intellekt inte kan griper processen. Handlingen att sköta din puls kommer också stöd läkningsprocessen som din kropp reagerar på detta inflytande.

När du kommer i dina studier av ayurvedisk självpulsdiagnos, kommer du att bli medveten om att pulsen känns unika på olika ställen på varje finger. Till exempel kan du upptäcka att särskilda platser på kudden för varje finger har en starkare eller mer framträdande puls än andra. Denna ytterligare uppdelning av dosha detalj ger dig mer exakt information om dina obalanser.

Inom varje dosha finns det fem subdoshas eller underavdelningar, som kan kännas. Varje undertyp styr specifika områden av huvud dosha. Detta hjälper oss att ytterligare förstå vad obalanser påverkar vår kropp. Dynan av varje finger har särskilda områden för varje undertyp.

De fem subdoshas av Vata är:

Pitta subdoshas är:

De subdoshas av kapha är:

Det bästa sättet att bekanta dig med känslan av variationerna i pulsen är att börja ta pulsen direkt efter en måltid. Detta är en tid när din pitta pulsen blir som starkast eftersom din matsmältning kommer att aktiveras. Nästa börja ta pulsen under omställningstider mellan vata-pitta-kapha. Detta är en tid då du kan känna subtiliteter strömma från en dosha till nästa.

Det finns proffs (vijas) tillgängliga för att kontrollera din puls och bekräfta dina resultat. Det är bäst att rådgöra med dessa experter regelbundet tills du blir flytande med din ayurvedisk självpulsdiagnos praktiken. Kontroll pulsen på andra är också en bra övning för att vänja dig med detaljerna i pulsen. Detta kommer att hjälpa dig att känna igen alla variationer möjliga och bekanta dig med nyanser. När du väl har lärt ayurvedisk självpulsdiagnos, kommer du att kunna forska någon sjukdom eller inkonsekvens i din kropp eller dina nära och kära.