Vem är Isadora Duncan?

October 13

Dora Angela Duncan föddes 26 maj 1877 i San Francisco Kalifornien. Känd för världen som Isadora Duncan, betraktas hon som moder Modern Dance. Isadora växte upp med sin mor och syster i en fattig förort hem. Efter hennes far övergav familjen, var alla tre kvinnor tvingas arbeta. Barnen blev improviserade danslärare medan mor lärde pianolektioner.

Isadora Duncan var aldrig en vanlig barn. Upphöjd som en ateist av sin mor och lärde att individualismen är viktigare än allmänhetens acceptans, så småningom tappade hon av skolan och flyttade till Europa av början av 20-talet. I Paris, öppnade Isadora Duncan hennes egen skola av dans, som hon tänkt att vara "så olika till den fula stil med klassiska balett som möjligt." Hon blev vilt hyllade inte bara bland dansare, men också till ögonen av skulptörer, författare och andra konstnärer. Genom 1910, var Isadora Duncan redan som en levande ikon.

Isadora privatliv präglades av en rad skandaler. Hon hade två barn utom äktenskapet, en med gift teater designern Gordon Craig och en med symaskin magnat Paris Singer. Båda hennes barn tragiskt drunknade när bilen de var i rullade i floden Seine 1913.

Isadora Duncan hade en passionerad affär med spansk-amerikanska poeten, Mercedes de Acosta. Hon har också varit knuten till skådespelerskan Eleonora Duse och författaren Natalie Barney. Isadora Duncan gjorde det allmänt känt att hon var bisexuell, framkalla en skandal när hon förkunnade det på en scen i Boston, under hennes 1922-1923 turné. Efter detta, Isadora Duncan bodde kort i Moskva, där hon träffade och gifte sig 28-årige poeten Sergej Jesenin. Äktenskapet varade bara några månader, efter vilken Isadora återvände till Europa.

Som åren gick, krympt Isadora karriär, främst på grund av hennes vägran att utföra kommersiellt och hennes offentliga uppvisningar av fylleri. Sjukt av skulderna, blev hon uppmuntrad av vänner att skriva en självbiografi, men aldrig avslutat det. Isadora Duncan dog av strypning den 14 september 1927 när hennes halsduk fastnade på ratten i en väns bil. Hennes självbiografi, My Life, publicerades några år senare.

  • I Moskva träffade Isadora Duncan och kort gifte Sergej Jesenin.