Vad är skillnaden mellan brunt och vitt ris?

March 2

När riset skördas måste den bearbetas innan den skickas till marknaden. I fallet med både vitt och brunt ris är oätliga ytterskrov riset avlägsnas så att korn av riset är tillgänglig. För att göra riset vitt, är de enskilda kornen ytterligare avskalade: kli och groddar och avlägsnas också, och kornen är polerade för att vara vit och slät. Brunt ris, lämnas emellertid med dessa yttre skikt intakta, och eftersom huvuddelen av näring finns i dessa skikt, är det bättre för konsumenten.

Det finns flera skäl att beröva ris ner till kärnan säden. Det första är att det kokar fortare, och tenderar att skapa fluffigare ris. I många delar av världen, är denna typ av ris föredragna eftersom vissa konsumenter tycker att det smakar bättre. Dessutom näringsrika yttre lagren av riset har också ett antal bra fetter, som kan härskna om riset är dåligt lagras eller inte ätit tillräckligt snabbt. Vitt ris är mycket mer lagringsstabil än brunt, och kan lagras i mer ogynnsamma förhållanden. Brunt ris bör förvaras i kylskåp, helst, och även ätas inom sex månader.

Tyvärr har många människor i utvecklingsländerna är starkt beroende av ris för nutrition. Även om dessa människor åt brunt ris traditionellt har en växande trend mot vitt ris konsumtionen lett till närings underskott i vissa delar av världen. I vissa områden, är risproducenter försöker avvärja detta problem genom näringsmässigt befästa sitt ris med viktiga vitaminer och mineraler, vilket är ett positivt steg. Det är dock omöjligt att ersätta den värdefulla fibrer skalat bort med kli och groddar av riskorn.

Fiber är en oerhört viktig del av människans kost, och serverar en rad kostfunktioner. Livsmedel som innehåller mycket fiber hjälp att upprätthålla intestinal hälsa, förebygga cancer, bekämpa fetma, och påverkar sannolikheten att få både hjärtsjukdomar och diabetes. Av denna anledning, de flesta kostrekommendationer inkluderar en hög konsumtion av fullkornsprodukter, inklusive brunt ris. Många konsumenter är dock utelämna "hela" från "korn", och äter mycket kraftigt bearbetade, avskalade spannmålsprodukter som vitt bröd och vitt ris, förmodligen för att dessa smaker tala sina gommar mer. Tyvärr har dessa livsmedel inte samma kost värde som fullkorn gör, och tung konsumtion av dem kan leda till kost obalanser.

  • Konverterade ris har de näringsmässiga fördelarna med brunt ris, men smak och konsistens av vitt ris.
  • En risplanta.
  • Rött ris.
  • Kokt vitt ris.
  • Olika typer av ris, även brunt och vitt.
  • Ett fält av ris.
  • Okokt vitt ris.
  • Brunt ris.