Vad är Rubidium?

May 1

Rubidium är ett metalliskt grundämne som ligger i den alkaliska gruppen på periodiska systemet. Det används i en mängd olika industrier, liksom i laboratorier för en rad experiment. Elementet har också ett antal radioaktiva isotoper som används i forskning och datering av gamla fossiler. Rubidium är ganska reaktiv, vilket gör det lite svårt att hantera eftersom det kan vara instabil i syrerika miljöer. Människor kan interagera med den i form av en komponent i en mängd olika hushållsartiklar.

I utseende, är rubidium mjuk och silvervit. När det bränns, avger den en rik röd till brun flamma; Fastigheten refereras i elementet namn, som härrör från rubius, eller "djupaste rött" på latin. När de utsätts för syre, kommer det självantända, och elementet reagerar också våldsamt i vatten. I luften, snabbt tarnishes det som det oxiderar. Elementet har en atomnummer 37, och den identifieras som Rb på det periodiska systemet.

Upptäckten av rubidium krediteras Robert Wilhelm Bunsen och Gustav Robert Kirchhoff, som observerade det i form av en mineralförening 1861 med hjälp av ett spektroskop. Detta element är rikligt förekommande i jordskorpan, vanligen i föreningar med mineraler som lepidolit, leucit och pollocite. Dessa mineraler måste behandlas för att utvinna sina förråd av rubidium för kommersiellt bruk, vilket gör elementet måttligt dyrt.

Vissa metallegeringar inkluderar rubidium, och elementet används också vid produktion av glas och keramik. Lila fyrverkerier får ofta sin färg från denna metall, och det kan också hittas i elektronrör, atomur och fotoceller. Isotoper och andra former kan användas i laboratorieexperiment; dess ånga, till exempel, används i laserkylning.

Eftersom detta element är så reaktiv, måste den hanteras varsamt. Det bör förvaras i ett vakuum eller i mineralolja, och det bör hanteras i en icke-reaktiv atmosfär med användning av buffertgaser. Människor som hanterar den rena metallen är oftast noga utbildad i dess användning, och de genomsnittliga individer inte normalt utsätts för det. Även rubidium inte verkar vara giftiga, har den inte en biologisk funktion och det kan vara farligt i stora mängder, så att folk bör undvika intag det. Ögon och ansiktsskydd bör också bäras vid arbete med detta element.

  • Rubidium ånga används i laser kylsystem.
  • Rubidium har ett atomnummer 37, och den identifieras som Rb på det periodiska systemet.
  • Rubidium upptäcktes på artonhundratalet med hjälp av ett spektroskop.