Vad är kopplingen mellan furosemid och kalium?

May 24

Den primära anslutningen mellan läkemedlet furosemid och kalium är att medicineringen resulterar ofta i en förlust av mineral, vilket ökar risken för hypokalemi. Kalium är ett viktigt mineral och elektrolyt som hjälper till att upprätthålla optimal funktion av alla mänskliga vävnader, celler och organ. Furosemid är en typ av vatten piller eller loop-diuretikum som orsakar njurarna att utvisa vatten och salt från kroppen. Med detta överflödigt vatten kalium också utvisas. Som ett resultat av kopplingen mellan furosemid och kalium, de som tog drogen ofta måste konsumera en kaliumtillägg eller kaliumrika livsmedel för att bekämpa förlust av mineralet.

Det finns olika användningsområden för läkemedlet furosemid, men det är oftast ordineras för att minska ödem och vätskeretention orsakad av lever- och hjärtproblem eller för att behandla högt blodtryck, vilket är högt blodtryck. Det finns antingen som en tablett eller en vätska och är normalt tas en eller två gånger om dagen. Detta läkemedel är ett loop-diuretikum eller vatten piller som fungerar genom att orsaka njurarna att utvisa överflödigt vatten och salt i patientâ € s urin. Kopplingen mellan furosemid och kalium gör att kalium och andra vitaminer och mineraler är ofta utvisas från kroppen också, ökar en patientâ € s risk för hypokalemi eller låga kaliumnivåer samtidigt tar drogen.

Kalium är ett mineral viktigt för optimal funktion njurar, hjärta och matsmältningssystemet. Muskler och nerver kräver också kalium för att fungera. Dessutom är kalium en elektrolyt, hjälpa till att leda elektricitet i kroppen. Detta mineral och elektrolyt finns inuti varje cell i den mänskliga kroppen.

En patient som tar furosemid måste vara medveten om sina kaliumnivåerna. Om kaliumnivåerna sjunker för lågt, kan hypokalemi utvecklas. Symtomen omfattar svaghet eller brist på energi, muskelkramper, och magproblem. Detta tillstånd kan vara livshotande när en oregelbunden hjärtrytm utvecklar och bör behandlas av läkare eller sjuksköterska.

Som ett resultat av sambandet mellan furosemid och kalium, kan en läkare schemalägga en serie blodprov för en patient med drogen. Dessa blodprover kommer att hjälpa läkaren övervaka patientâ € s kaliumnivåerna. Vid behov kan patienten måste ta en kaliumtillskott eller konsumera kalium-rika livsmedel för att bekämpa förlusten av mineralet genom urinering. Vissa versioner av furosemid inkluderar även en extra dos av kalium.

Hellre än att ta en kaliumtillskott, kan patienter överväga att införliva mer kalium-rika livsmedel i sin kost som en följd av kopplingen mellan furosemid och kalium. En halv kopp apelsinjuice, avokado, eller kokta torkade bönor är alla källor av mineralet. En stor banan, en bakad potatis, eller en kopp tomatjuice är hög i kalium också. Patienter som tar furosemid har oftast två portioner kalium-rik mat dagligen.

Förutom en förlust av kalium, är andra biverkningar förknippade med furosemid. Det vanligaste är frekvent urinering som kan kvarstå i upp till sex timmar efter intag av en dos men bör gradvis minska efter flera veckor. Ytterligare biverkningar inkluderar muskelkramper, gastrointestinala problem och huvudvärk. De som upplever tecken på en allvarlig allergisk reaktion som halsont, svåra hudutslag eller andningssvårigheter bör söka vård omedelbart.

  • Furosemid kan orsaka dem som tar medicinen att urinera oftare än vanligt.
  • Om kaliumnivåerna blir för låga, kan patienter som tar furosemid uppleva muskelkramper.
  • Apelsinjuice är en källa till kost kalium.
  • Intag kalium kan minska effekterna av natrium på blodtrycket.