Vad är en Amarant?

November 15

Amaranth, eller amaranthus, är en grupp av växter som har odlats i tusentals år som ett korn, som en grönsak och för medicinska ändamål. Många sorter växer mycket lång, når höjder på över (2 m) 6 fot, med långa, färgglada plymer av frön. Det är också relaterad till svinamarant anläggningen, vilket anses vara en weed.

Denna art av växter har en lång, rik historia och register visar användningen av denna växt så tidigt som 8000 f.Kr. Amaranth var basföda för aztekerna och växte i överflöd, både i naturen och som en odlad gröda. Det var inte bara används som en näringskälla, men bland aztekerna det också var djupt sammanflätade med religion. Amaranth frö blandades med honung och formas till bilder av de aztekiska gudar som var vanligt ätit under religiösa ritualer och ceremonier. Inte bara var denna praxis förbjöds av den spanska, odling av Amaranth också förbjöds, liksom skörd av vilda amarant, och det blev ett brott bestraffas med avrättning som finns i besittning av någon del av denna växt.

Det är en mångsidig och tolerant växt, tåla intensiv värme samt mycket kallare klimat. Det tål perioder av torka, och torra, näringsfattiga jorden liksom våt, lerjordar. De vanligaste sorterna växer tall, med tjocka stjälkar som klarar kraftiga vindar, speciellt när växterna odlas tillsammans.

Även om det ofta beskrivs som ett korn, är amarant ett frö växt, mer korrekt kategoriseras som en pseudo-korn. Utsädet av anläggningen kan torkas och lagras under långa tidsperioder. Fröet, eller korn, kan malas till mjöl och användas i bakning bröd eller andra mjölbaserade produkter. Amaranth korn kan "poppade" som popcorn eller blandad med honung eller sirap och förvandlas till friska snackbarer, och de kan tillagas med ris eller gröt att lägga konsistens och smak. Amaranth innehåller inget gluten, så det är en lämplig tillägg till en glutenfri kost.

Amaranth har det högsta näringsvärdet i alla kärnor och innehåller inget kolesterol, vilket i en otroligt värdefullt tillskott till kosten. Tre uns (100 g) av amarant innehåller 0,7 gram (19 g) av protein, vilket är mer än under samma mängd havre, vete, majs eller ris. Amaranth innehåller också betydligt mer fibrer, kolhydrater, kalcium och järn än andra sädesslag. Denna pseudo-korn innehåller också en mängd andra mineraler och vitaminer, liksom aminosyror, som är väsentliga för den mänskliga kroppen, men saknas i de flesta andra vanliga korn. De blad och stjälkar av anläggningen innehåller även liknande höga nivåer av värdefulla näringsämnen.

Bladen av dessa växter också kan ätas, användas rå i sallader eller används som spenat eller kål. I vissa områden, unga stjälkar är skalade, sedan kokas som sparris. Amarant ger en jämförelsevis högt utbyte, särskilt när den hela växten används och inte bara säden. Den genomsnittliga avkastningen varierar beroende på art odlas och en mängd miljöfaktorer, men det är möjligt att utvinna 1,000 pounds (450 kg) av utsäde, eller korn från ett tunnland (4046 kvm) i denna gröda.