Vad är en vädersatellit?

April 3

En vädersatellit är en konstgjord, elektronisk satellit som sänder information om aktuella vädermönster till marken från rymden. Väder Satelliterna sänder regelbundet en mängd olika uppgifter som används för att förutse förändringar i klimat och väder. Några exempel på de olika typerna av uppgifter som registrerats är atmosfärisk temperatur, yttemperatur, vindhastighet, vattentemperatur och våghöjder. Satelliter observera även moln, ljusmönster i stadsområden, bränder, föroreningar, norrsken, sand- och sandstormar, snötäcke, och havsströmmar.

Det finns två typer av väder satelliter, som erbjuder olika typer av observationer av jorden. En geostationär satellit förblir fast på en plats över ekvatorn. Dessa typer av satelliter övervaka ett stort område och är fixerade på en höjd cirka 22.000 miles (35.405 km) ovan Eartha € s yta. Bilder inspelade med geostationära satelliter kan vara så stor som en hel halvklotet. Dessutom är dessa väder satellitbilder används oftast på det dagliga vädret sändning.

Den andra typen av vädersatelliter är en polär-kretsande satellit, som fått sitt namn på grund av sin omloppsbana kring jorden längs sin axel i en omloppsbana som håller satelliten i kontinuerlig solljus för att få bättre datum. Satellitens bana bär den över både norra och södra Pole varje dag. Polar-orbiting satelliter relä mycket mer detaljerade observationer än geostationära satelliter eftersom de är bara 530 miles (850 km) över jorden. Men övervaka de en betydligt mindre område under en viss tidsperiod som deras motpart.

Worldâ € s första konstgjorda satellit, Sputnik I, lanserades av Sovjetunionen hösten 1957. Sputnik Jag var den första konstgjorda föremål som trädde yttre rymden och den vägde strax över 180 pounds (83 kg). Vid denna tid var USA arbetar genom lanseringen problem och inte framgångsrikt lansera en satellit i rymden tills Vanguard-2 lanserades i februari 1959, och dess efterföljare Vanguard-3 bara sex månader senare. Båda Vanguard vädersatelliter var små och bara vägde 22 pounds (knappt 10 kg).

Data som reläas till jorden via en vädersatellit kan sändas på två sätt. Grundläggande bilder som är inspelade med synligt ljus avslöjar sanna likheter av stormar, moln, sjöar, skogar, smog, och bränder. Men vissa vädersatelliter rekord och sända värmebilder. Sensorer på satelliten skanna och producera värmebilder som hjälper analytiker och meteorologer avgör molnhöjder, molntyper och yttemperaturer.

  • Väder satelliter används för att observera havsströmmar.
  • Nuvarande vädermönster upptäcks och överförs av vädersatelliter.
  • Vädersatelliter kan användas för att observera snötäcke.
  • Damm och sandstormar kan observeras av en vädersatellit.
  • Bilderna från vädersatelliter används på dagliga vädersändningar.
  • Vädersatelliter kan fotografera extrema stormsystem, som orkaner, från rymden.
  • Meteorologer använder vädersatelliter för att hjälpa till att lokalisera och prognos stormar.