Vad är Tonkotsu?

March 17

Tonkotsu är en japansk nudelsoppa kännetecknas av sin salta fläsk buljong. De mest traditionella förberedelser görs av kokande fläsk ben, vanligen i 12 timmar eller mer. Snabb-kock eller versioner "instant" finns också, även om dessa iterationer saknar ofta en del av rikedomen i mer autentiska - men tidskrävande - originalet. Skålen tros ha först gjorde på södra japanska ön Kyushu, men är populär i hela landet samt på japanska matställen över hela världen.

Det finns många olika typer av japanska Nudel soppor, fast tonkotsu nästan alltid framställs som en Ramen. Ramen nudlar är tunna och stel och är oftast utformade för att flyta i en salt, salta buljong i buntar eller "bon." Det utmärkande för varje tonkotsu inte nudlar så mycket som det är buljongen, dock.

Fläskkött ben krävs för traditionella tonkotsu. Kockar brukar börja med de färskaste ben tillgängliga, optimalt med lite fett och kött fortfarande sitter. Benen måste långsam kokas i timmar. De flesta recept kräver minst 10 timmar, med några kräver upp till 15. Kokning här länge ser till att alla märgen har släppts och skapar en doftande, tjock buljong.

Kockar filtrera normalt buljong efter att den har kokat för att avlägsna eventuella flytande fett eller partiklar. Den färdiga buljongen är oftast mjölkvit och ogenomskinlig och typiskt smakar avgjort av griskött. Nudlar och andra soppa tillägg läggs till denna buljong bas.

Tonkotsu ingredienser kan variera från köket till köket. De enklaste soppor är lite mer än fläsk ben buljong, nudlar, och en liten garnering som hackade lök eller skivade champinjoner. Sojasås är en vanlig krydda, speciellt när något sötad.

Mer inblandade preparat innehåller ofta kokt ägg, robusta vegetabiliska presentationer, och skivad fläskkarré eller fläskfilé. I de flesta fall, dock är kvaliteten på en tonkotsu dikt mer genom sin bas buljong än pålägg och tillägg. Ett antal kockar vägrar att lägga mer än knappa kryddor till sina skapelser av rädsla för att maskera eller sudda ut fint allsidigt buljongen.

Inte alla konsumenter är så kräsen, och många tonkotsu-inspirerade Fueled rätter finns på restauranger och hem kockar. Dessa markeras ofta av en fläsk buljong som smakar påminner till en buljong som kokat med ben i timmar, men det är oftast baseras mer på smakextrakt och kryddor än faktisk benmärg eller tids mättad smak. Japanska soppor i denna kategori uppfyller ofta cravings av tonkotsu Fueled älskare utan att kräva tid eller kostnad för den traditionella beredningen.

  • Tonkotsu är en japansk nudel maträtt.
  • Tonkotsu tros ha först gjorde på ön Kyushu.
  • Tonkotsu ofta framställd såsom Ramen.