Vad orsakar allergisk rinit?

November 12

Rinnande näsa, kliande ögon, nysningar som inte kommer att sluta. . . Lider du med allergier som antingen kommer på säsongs eller plågar dig året runt? Du är inte ensam i ditt elände. Många människor upplever allergiska reaktioner på sina miljöer - från milt irriterande nästäppa till fullt utvecklad inflammation som påverkar deras förmåga att fungera.

S easonal allergener inkluderar främst pollen från träd, ogräs, samt gräs, medan året allergener inkluderar dammkvalster, mögel och andra allergener som finns i hemmet eller på arbetsplatsen. Husdjur är också en ganska vanlig orsak till året runt allergisk rinit. Naturligtvis är vissa människor drabbas av både säsongs- och året runt allergener, så de bör överväga den möjligheten när man söker efter orsaker till allergisk rinit.

Säsongs allergener

Förekomsten av pollen från träd, ogräs och gräs varierar både årstid och geografiskt område. Tyvärr kan du inte bara flytta och komma bort från alla allergener, eftersom så gott som varje plats på jorden innehåller någon form av gemensam allergen; till exempel, är ambrosia finns i alla 50 stater i USA, inklusive Alaska och Hawaii.

Vad orsakar allergisk rinit?

Året runt allergener

Året runt allergener kan vara svårt att avgöra och ännu svårare att undvika. Den vanligaste inomhus källa till problem är dammkvalster. De lever på organiskt material, såsom döda hudceller från både människor och husdjur. De är vanliga i mattor, sängkläder, gardiner, stoppade möbler, och stoppade leksaker runt huset.

Vad orsakar allergisk rinit?

Sällskapsdjur ilska är också en vanlig orsak till året-runt symtom, även om det kan vara en källa till endast intermittenta symtom om du är utsatt för ett djur som du inte vanligtvis runt.

Kackerlacka angrepp är en mycket vanlig källa till allergener, vilket leder till både astmasymtom och allergisk rinit.

Mögel i huset, som kanske inte ens vara uppenbara för ögat, kan orsaka symptom och bör sökas och åtgärdas om funnit.