Vad är Scapula Alata?

March 12

Skulderbladet alata - ibland kallas bevingade skulderblad - är ett medicinskt tillstånd som involverar skulderbladet. En person med skulderblad alata har en skulderbladet som tycks sticka ut från huden på sidan närmast ryggraden. Detta ger intryck av vingar i vissa fall.

Orsakerna till bevingade skulderblad är många och varierande men i allmänhet den är resultatet av försvagade eller hämmade musklerna i omgivningen. Även om det finns ett antal olika övningar för att stärka muskler som kan orsaka problemet i vissa fall operation krävs.

En av de vanligaste orsakerna till villkoret är när en muskel som kallas serratus anterior blir för svag. Detta kan orsaka scapula att inta ett onormalt läge och ge upphov till den bevingade utseende. I vissa fall kan en nerv i axeln eller ryggen blir träffas och detta kan orsaka en muskel t.ex. serratus anterior att bli förlamad och oförmögen att utföra sitt jobb på rätt sätt.

En annan potentiell orsak till skulderblad alata är skador eller problem med trapeziusmuskeln. Detta är en stor muskel som ligger i axeln som kan bli sträckt när det finns ett problem med serratus anterior. Detta är dock händer under loppet av flera veckor, vilket innebär att skulderblad alata får inte förekomma eller bli synliga direkt efter en skada.

Bortsett från den uppenbara utseende scapula genom huden finns det flera andra symptom av tillståndet. Exempelvis kan den person som har svårt att lyfta hans eller hennes arm uppåt. Utseendet på skulderbladet kan också vara mer märkbar om personen skjuter ifrån hans eller hennes kropp.

På grund av skulderblad alata ibland orsakas av en försvagad muskel sjukgymnastik används ofta för att behandla det. Uthållighet och styrka övningar används för att få muskeln fungerar korrekt igen. I vissa fall sträcker kan också användas även om detta har potential att orsaka mer skadad om den inte utförs med handledning av en utbildad professionell.

Massage är också ibland används för att hjälpa till att lossa de omgivande muskler som kan göra det möjligt för serratus anterior att börja fungera igen. Tanken är att förbättra hälsan för musklerna i området. Detta är en behandling som ska utföras av en utbildad massageterapeut. I värsta fall kan operation behövas för att behandla det underliggande problemet som orsakar sjukdomen.

  • Skador på trapezius kan orsaka skulderblad alata.
  • En svag serratus anterior muskeln kan orsaka skulderbladet ben sticka ut.
  • En person med skulderblad alata kommer att ha sin scapula utskjuter från huden.