Vad är en Rörklämma?

November 24

Ett rör klämma används för att ansluta och täta två bitar av runda rör. Det finns två rör kläm stilar som används över hela världen. Den första är en traditionell rörklämma, som består av en hästskoformad bit rund lager med gängor på varje ände och en halvrund stycke plan lager med hål i vardera änden; de gängade ändarna hos den första delen kan passera genom och dras åt medelst ett par låsmuttrar. Den andra typen av rörklämma är en platt bandklämma. Denna typ av klämma används främst på rostfritt stål avgasröret och är avsedd att täta skarven utan att förvränga formen på röret. Den platt bit av mjukt rostfritt stål är lindad runt de anslutande rören vid skarven, och en bult dras åt, fästa de två ändarna av svepet tillsammans och försegla förbindelsen.

Vid tillämpning av en rörklammer till ett avgasrör på ett fordon eller i en VVS ansökan, är det bäst att aldrig över dra åt klämman. Detta kan förvränga röret, vilket ofta resulterar i en läcka, som inte kan tätas. Den hårt åtdragen klämma kan också skapa en krossad rör som inte kommer att kunna separeras i framtiden. Nyckeln till en korrekt tätad klämma är att tillämpa samma tryck på båda sidor av klämman och vrid muttrarna ett helt varv med en skiftnyckel efter att de blir fingrarna.

Användningen av plast VVS röret skapar en annan fråga när man väljer en rörklämma. Bandet-typen klämma är klämman i valet i denna tillämpning eftersom den inte kommer lika lätt krossa eller knäcka plaströret. Om bara använda en klämma för att hänga eller stödja ett plaströr, är en platt vagga klämma oftast rätt val. Det behöver inte omge röret, utan i stället bildar en vagga-typ stöd som är upphängd från en lång, gängad stång fäst vid ett golv eller tak reglar.

Rörhållare som utsätts för hög värme, t.ex. ett fordons avgasrör klämma, bör installeras med antikärvmedel appliceras på gängor klämman. Detta kan bidra till att klämman kan enkelt tas bort i framtiden om behov skulle uppstå. Detta är särskilt användbart på en show-typ fordonets krom avgasrör. Tillämpningen av antikärv under klämman samt insidan av kontaktytor avgasrören själva kan också hjälpa till att avlägsna systemet när det behövs.

  • Rostfria stålrör.