Vad är en Vinyasa?

January 4

En vinyasa är en serie dynamiska ställningar som utförs mellan stationära poser i vissa former av yoga. Dessa inkluderar ashtanga yoga, power yoga, vinyasa yoga, och flöde yoga. Dess ursprung finns i ashtanga yoga, ett fysiskt krävande system av yoga som har utövats i över 100 år. Till skillnad från mer stationära system av yoga, såsom hatha yoga, kräver ashtanga yoga utövaren att "flyta" från en hållning till en annan med hjälp av vinyasa. Den faktiska rörelsen är involverade i detta flöde är härledda från de arbetsställningar som finns i solhälsningar och de är invecklat spetsad med en specifik andningsmönster.

Den vinyasa börjar med en djup andas och händerna höjs upp över huvudet, palmer rörande. Sedan, med ett utandnings är handflatorna fällde röra golvet medan överkroppen böjer ner från höfterna. Med en andas, armarna rätas, ögon se framåt och ryggen rätas. Det bör finnas en cirka 60 graders vinkel mellan benen och överkroppen vid höften. Med ett utandnings är hela kroppen kom ner till golvet i planka position.

Armarna hålls nära midjan och böjda vid armbågarna för att låta kroppen att sväva rakt över golvet. Detta är de fyra-limbed personal position eller Chaturanga. Med en andas, armarna rätas, böjer ryggen bakåt och huvudet faller tillbaka in uppåtvända hund läge. Med ett utandnings är höfterna skjuts uppåt i nedåtvända hund läge och kroppen tar formen av en triangel. Slutligen med en andas, är benen födde med ett hopp eller ett steg, och bäckenet sjönk till sittande ställning.

Liksom resten av ashtanga yoga, bör huvudfokus på vinyasa inte vara på musklerna, utan snarare på andningen. Det finns många sätt att göra de ställningar mindre krävande på kroppen så att utövaren kan fokusera på sin andning. Till exempel kan knäna vidrör golvet i plankan position om armarna inte är tillräckligt starka för att stödja hela kroppen. Ibland vinyasa kan även utelämnas helt om den blir alltför krävande på kroppen.

Målet med flödande mellan ställningar är att skapa värme i kroppen och rena det genom ökad cirkulation. Det hjälper också att stärka leder och senor som oftast används i ashtanga yoga, vilket bidrar till att förhindra skador. Intag djupa andetag eller gör en mindre intensiv version av vinyasa kan uppnå samma mål till en viss grad.

  • Vinyasa yoga, även kallad flöde yoga, har en kontinuerlig serie av poser som kan ge en utmanande träningspass.
  • En vinyasa är en flödande serie asanas utförs mellan stationära poser.
  • Den uppåtvänd hund position är en del av ett vinyasa.
  • De faktiska rörelserna i vinyasa yoga är härledda från de arbetsställningar som finns i sol hälsningar.