Vad är en gemensam Gliding?

June 17

Den glidning leden, även kallad en plan gemensam eller arthrodial leden, är en typ av förband i vilka de artikulerande ytorna av de inblandade ben är plana eller endast något krökt. Lederna är viktiga strukturer i kroppen som ansluter ben och tillåter rörelse och stötdämpning. Ändarna på benen som ansluter i fogen kallas artikulerande ytorna. Den unika, platta formen av artikulerande ytorna i en segelflygning gemensamt lät benen glida över varandra, ofta låta ett stort utbud av rörelse. Dessa fogar är närvarande i ryggraden, handled, fot, och nyckelbenet.

Formen på de artikulära ytorna i en gemensam hjälp avgöra hur leden kommer att fungera. Kulleder är formade som namnet antyder, och de flyttar rotations. Formen av gångleder tillåter dem att röra sig i en riktning, som en hårdvaru gångjärn. Av samma anledning en flat sten reser lättare över en plan yta än en ojämn berg glider över en ojämn yta, är formen på en segelflygning gemensamt idealisk för glidrörelser.

Även med plana ytor, men benen i glid lederna kan inte röra sig smidigt utan smörjning. Som en synovial gemensamt använder Segelflyg gemensamma ledvätska och ledbrosk att smörja och pad rörelse av ben. Synovialvätska har samma konsistens som äggvita och utsöndras från en närliggande sac kallas synovialmembranet. En annan struktur som kallas bursa också utsöndrar en liten mängd vätska för att hålla brosk fuktig. Ledbrosk är en typ av hyalinbrosk som omger de artikulära ytorna av benen, vilket skyddar dem från att gnida och nöta.

När man arbetar på rätt sätt, bör en glid gemensamt att kunna uppnå ett optimalt område av rörelse utan att orsaka smärta. Ett trauma, sjukdom, eller störning, kan emellertid orsaka värk eller ömhet i leden. Reumatoid artrit och artros är två av de vanligaste syndarna i ledvärk. Reumatoid artrit är en autoimmun sjukdom, eller en sjukdom där immunsystemet angriper frisk vävnad, som huvudsakligen riktar lederna i händer och fötter, där glid lederna är. Denna sjukdom är degenerativ och obotlig, men det finns många behandlingsalternativ. Artros är ett resultat av slitage på kopplingen över en lång tidsperiod och har inget botemedel också.

Kronisk belastning på leden kan också bidra till skador eller en sjukdom såsom bursit, en svullnad av Bursa. En fraktur på benen på grund av en skada kan försämra brosk, ändra orienteringen av benen, eller sätta press på nerverna. Behandlingar kan omfatta verksamhet, ett stag, och vila den drabbade glid leden. Likaså defekter i form av ben kan också orsaka friktion och klämmande av nerver.

  • Reumatoid artrit kan orsaka smärta i en glid gemensamt.
  • En skada på en glidning gemensamt som nyckelbenet kan kräva tandställning.
  • Synovial lederna Segelflyg lederna ofta drabbade av artros.
  • Artros är degenerativa tillstånd som kännetecknas av en bortnött av brosket i lederna.
  • Gliding leder, som de hittade i fotleden, har artikulerande benytor som är platt eller endast något böjd.
  • Kronisk påfrestning på lederna kan leda till skador.