Vad är Pirog?

January 9

Pirog, bokstavligen "små pajer" på ryska, är små, fyllda bullar, en traditionell rysk mellanmål. De kan ha en mängd olika fyllningar, både söta och salta. Bullar är gjorda av jäst deg och ofta borstas med ägg innan bakning för att ge dem en gyllenbrun glasyr. Skålen är olika från pierogien, ett polskt specialitet, som är gjord med tunna, osyrade deg. Singularformen av Pirog är pirozhok.

Liksom pajer, kan Pirog fyllas med nästan vad som helst. Söta Pirog kan fyllas med stuvad eller färsk frukt, såsom körsbär, äpplen, eller aprikoser, eller med keso eller sylt. Savory fyllningar inkluderar kött, fisk, ägg, potatis, grönsaker, och havregryn eller ris med lite kött eller inkråm för smaksättning. Alla kombinationer av dessa fyllningar kan också göra en läcker pirozhk.

Degen får helt omsluta fyllningen, eller kan anordnas dekorativt i remsor runt fyllningen. Bullar är antingen bakade eller stekt. Traditionellt är de serveras antingen på egen hand eller med soppa, oftast till lunch. I Ryssland är de ofta säljs av försäljare på gatan från uppvärmda vagnar. Pirog är vanligtvis lämna storlek, inte olik en italiensk calzone, men de kan också göras lagom stora för att tjäna som smårätter.

Medan skålen sitt ursprung i Ryssland, har många länder i och runt östra Europa utvecklat sin egen version av pirozhok. Skålen är en populär snabbmat säljs på gatorna i Armenien och Grekland. Den lettiska versionen, pīrāgi är halvmåneformade, gjord av bröddeg, och ofta fyllda med bacon och lök. Bullar äts även i Centralasien, där de ofta säljs av gatuförsäljare.

Den grekiska versionen av Pirog introducerades till landets köket av pontiska greker, en grupp av etniska greker som historiskt levt i Pontus, på den södra kusten av Svarta havet. De drevs från sin mark av det ottomanska imperiet och återvände till dagens Grekland. Den grekiska versionen av skålen brukar djupa stekt, och kan använda en fyllning synnerhet grekiska köket, såsom feta eller halloumiost.

Pirog är en ganska involverad maträtt att göra, även om många människor gör det hemma. Fördelen med att göra din egen är att du kan vara kreativ med fyllningar, och naturligtvis har hemlagade godsaker färska från ugnen. För personer utan tids eller bakning färdigheter, Pirog är ofta tillgängliga färdiga på ryska marknader och bagerier. De kan vara tillgängliga okokt också, så att kunden kan baka dem färska hemma.

  • Vissa ryska bagerier erbjuda Pirog.
  • Färska, urkärnade körsbär är en populär ingrediens i söta Pirog.
  • Fyllningar i Pirog inkluderar keso och ägg.
  • Pirozhkis kan fyllas med aprikos.
  • Pirog innefattar ibland inkråm.