Vad är en Al Pastor?

October 27

Al pastor är en populär stil av tacos mest vanliga i Mexico City och Cuernavaca, fast de kan hittas någon annanstans runt Mexiko också. I USA, tacos al pastor är mycket svårare att hitta, även om de blir allt vanligare i amerikanska städer med stora mexikanska befolkning. Sättet att matlagning och servering tacos al pastor är unik i att köttet tillagas på spett och sedan rakat eller klippt från den vid tidpunkten för servering. Spit-stil tillagning av taco kött inte vanligt förekommande utanför Mexiko, och kontra intuitiveness att placera ananas ovanpå en taco gör den till den mest svårfångade taco, vilket fick många att förväxla den med liknande men distinkta rätter.

Tillagningsmetod med ett spett liknar det sätt gyro eller shawarma är beredd. Man tror att den al pastor stil utvecklades på grund av påverkan från libanesiska invandrare till Mexiko. Med tiden har den metoden för framställning kött förvandlats från något som liknar libanesiska shawarma i den stil som kan hittas i dag i taco restauranger över hela centrala Mexiko.

Till skillnad shawarma kött, vilket normalt är lamm, är al pastor kött fläsk marinerad i en blandning som består av vinäger, en variation av chilipeppar och andra örter och kryddor. Fläsk tillåts marinera någonstans från ett par timmar till ett par dagar, och viks därefter på vertikal spett och tillagas med hjälp av en gaslåga. Det finns en uppsättning recept för att skapa marinaden för al pastor kött, och många restauranger vakta sina recept som en viktig hemlighet.

Tacos al pastor normalt serveras med en tunn skiva av ananas, tillsammans med koriander, lök och salsa. Hela ananas vilar normalt ovanpå köttet medan det matlagning på spett, och får sedan släppa bromelain, ett enzym ananas innehåller vilket tenderizes köttet genom att bryta ner sina proteiner. När skålen serveras, är en bit ananas skivad och placeras på taco, där den ger en söt och syrlig tillägg till smakprofil.

Denna maträtt ska inte förväxlas med adobada, vilket betyder "marinerad" på spanska. Köttet i adobada tacos ofta marinerad med ett recept liknande det som används för al pastor kött. Adobada tacos görs vanligen med fläskkött, men köttet är inte tillagas på spett heller är tacos klädda med ananasskivor. Dessa två sista drag identifiera autentiska tacos al pastor.

  • Tacos al pastor är lite svårt att hitta i USA
  • Tacos al pastor ofta serveras med färsk salsa och koriander.
  • Al pastor har likheter med gyros i hur de är beredda.
  • Al pastor är en populär stil av tacos mest vanliga i Mexico City och Cuernavaca, fast de kan hittas någon annanstans runt Mexiko också.
  • Ananas vanligen serveras med tacos al pastor.