Vad är Menstrual Spotting?

October 29

Menstruationsspotting är ljus blödning som uppstår mellan menstruationer. I vissa kvinnor är det helt normalt och inte en orsak till oro, medan det i andra kan det vara en indikator på ett medicinskt problem. Kvinnor som märker ovanliga menstruation symptom, inklusive spotting, kanske vill överväga att diskutera det med en gynekolog eller allmänläkare.

Typiskt är spotting mycket mild. Kramper och andra symtom som normalt ses med menstruationen är inte närvarande och kvinnor kan oftast hantera spotting genom att bära en tunn dyna. Det kan vara en olägenhet om inte väntat, men oftast inte utgör någon hälsorisk. Kvinnor som märker kraftiga blödningar inte upplever menstruation spotting och bör söka läkarvård då det kan vara ett tecken på en tumör eller annan allvarligt problem.

Vissa kvinnor upptäcka när de har ägglossning, i vilket fall menstruationsstänkblödning kan vara en bekant förekomst. Andra vanliga orsaker är hormon obalans, ändringar preventivmetoder, spiraler och fysisk stress. Ibland kvinnor utvecklar oregelbundna menstruationscykler och menstruationsstänkblödning kan föregå en tidig eller sen period. Spotting kan också uppstå efter en period bör slutföras. Likaså, blödning och spotting kan upplevas efter gynekologiska ingrepp eller under den första månaden av graviditeten.

Orsaker till oro kan innefatta tumörer, muskelknutor och polyper. Kvinnor som får regelbunden gynekologisk vård bör identifiera sådana problem tidigt, innan de börjar orsaka spotting, men ibland utvecklas snabbt eller en förändring som har identifierats som något att titta blir ett problem. Kvinnor med en historia av onormala cellprov eller andra orsaker till gynekologisk oro kanske vill boka tid med en läkare om de märker menstruationsspotting. Läkaren kan bedöma patienten att lära dig mer om källan till blödningen och göra behandlingsrekommendationer.

Menstruationscykler följer lite olika scheman i olika kvinnor, och kvinnor tenderar att få bekanta sig med sina cyklar över tiden. Hos vissa kvinnor kan menstruation spotting vara normal och inte en orsak till oro. Hos kvinnor som inte har en historia av spotting, kan det vara ett tecken på att något är fel. Sådana kvinnor bör se över sina historier för potentiellt godartade orsaker, som en ny switch mellan metoder för födelsekontroll, och bör kontakta läkare om det inte finns några uppenbara skäl för spotting.

En upparbetning för menstruationsspotting kan innefatta en patienthistoria, en fysisk undersökning, och insamlingen av kloak eller prover för undersökning i laboratoriemiljö. Rekommendationer för diagnostiska tester kommer att baseras på läkarens intervju med patienten och resultatet av fysisk undersökning.

  • Blödning och spotting är ibland vanliga efter gynekologiska tentor eller förfaranden.
  • Menstruationsspotting inte brukar åtföljas av kramper.
  • Spotting kan vara ett tecken på en oregelbunden menstruationscykel.
  • Menstruationscykler följer lite olika scheman i olika kvinnor.
  • Vissa kvinnor upplever menstruation spotting när de har ägglossning.
  • Förändringar i födelsekontroll metoder och hormonell obalans kan orsaka menstruationsspotting.
  • Menstruationsspotting kan vara ett tecken på att något är fel hos kvinnor som inte har någon historia av tillståndet.
  • Överdriven motion kan orsaka en oregelbunden menstruation och menstruationsspotting.