Vad är Rekonstruktiv knäoperation?

August 14

Knät består av flera olika typer av vävnader och ben som alla måste fungera korrekt för att hålla det gemensamma friska. En av de viktigaste samlingen av vävnader är det främre korsbandet (ACL), som ligger i centrum av knäet. Detta ligament hjälper till att hålla benen i knäet tillsammans, och det kan bli allvarligt skadad om den är vriden över sina tillgångar. Rekonstruktiv knäoperation kan vara nödvändigt att reparera ligament och återställa normal rörlighet till knäet. ACL kan ibland läka utan rekonstruktiv knäoperation, så denna process är vanligtvis reserverad för de mest allvarliga skador.

Tre typer av rekonstruktiv knäkirurgi existerar: öppen kirurgi, artroskopi, och en kombination av båda. De allvarligaste främre korsbandsskada kommer att kräva öppen kirurgi, där ett snitt görs i huden, vilket gör att kirurgen direkt tillgång till de rivna vävnaderna i behov av byte eller reparation. En artroskopisk kirurgi är mycket mindre invasiv, och de flesta främre korsbandsskada kan behandlas med denna typ av rekonstruktiv knäoperation. Ett litet snitt görs nära knät, och en borr används för att skära genom benet så att kirurgen kan komma åt ACL. Ibland är nödvändigt att fullständigt reparera knäet en kombination av båda typer av kirurgi.

När en artroskopisk rekonstruktiv knäoperation är gjort, är en ny ACL in genom snittet och säkras på plats av kirurgen. Denna nya ACL kan vara mänsklig vävnad, eller den kan vara artificiell vävnad; i båda fallen kommer kirurgen måste ta bort de skadade ACL fibrerna och ersätta det med de nya fibrer. Dessa nya fibrer kommer att säkras till ben, och knäet måste immobiliseras under en längre tidsperiod för att främja läkning. Denna läkningsprocessen kan ta lång tid, eftersom blodflödet till skadan kan begränsas.

En öppen kirurgi kan också vara nödvändigt för att reparera andra skador på knät. En trasig menisk, till exempel, eller en ur led knäskålen, kan behöva åtgärdas kirurgiskt innan ACL tår kan åtgärdas. Om detta är fallet, kan en öppen kirurgi utföras innan artroskopisk kirurgi för att ta itu med det sönderrivna ACL. Återhämtningstiden för denna typ av rekonstruktiv knäkirurgi kan mycket utdragen, och knäet måste immobiliseras under en längre tidsperiod för att tillåta läkning utan att riskera åter skada.

  • Ett diagram av knäet, som visar den främre korsbandet.
  • De mest allvarliga skador på främre korsband (ACL) kräver öppen kirurgi.
  • ACL kan ibland läka utan rekonstruktiv knäoperation.
  • Sjukgymnastik kan vara nödvändigt efter rekonstruktiv knäoperation.
  • Processen för knäkirurgi återhämtningen börjar omedelbart efter förfarandet.
  • ACL är den vanligaste skadade ligament i knäet.