Vad är Cluster huvudvärk?

August 30

Cluster huvudvärk är utomordentligt smärtsamma korta huvudvärk som uppträder i grupper eller kluster, i cykler som kan pågå i veckor eller år. Man tror att Hortons huvudvärk är bland de mest extrem smärta som människor kan uppleva, och den intensiva fysiska upplevelsen av Hortons huvudvärk har varit känt för att driva patienter till desperata åtgärder. Det finns ingen bot för Hortons huvudvärk, även om flera mediciner kan användas för att behandla patienter under en attack, eller för att hjälpa till att förhindra huvudvärk. I extrema fall kan operation erbjudas.

Liksom många andra kroniska huvudvärk, är den utlösande faktorn för Hortons huvudvärk okända. De verkar ofta plötsligt, utan någon form av varning, och kan försvinna inom några minuter eller timmar. Det har föreslagits att Hortons huvudvärk kan kopplas till specifika livsmedel, såsom alkohol, koffein och choklad, och en läkare kan placera en patient på en eliminering kost som en del av en behandlingsplan. De kan också vara relaterade till de naturliga cykler av kroppen, eftersom Hortons huvudvärk visas ofta på en regelbunden och förutsägbar basis.

Mekanismen för Hortons huvudvärk förstås. De är en typ av vaskulär huvudvärk, vilket innebär att symptomen orsakas av utvidgning av blodkärl. Blodkärlen sätta press på trigeminusnerven, orsakar intensiv och skarp smärta. Patienter har beskrivit de huvudvärk som liknar heta stavvibratorer tvingas in i ögat eller skalle. Generellt Hortons huvudvärk attackerar bara ena sidan av ansiktet, och åtföljs av symtom som rinnande näsa eller hängande ögonlock.

En patient i alla åldrar kan uppleva uppkomsten av Hortons huvudvärk, även om de flesta patienter är mellan 20 och 40. Huvudvärken börjar med 2:58 attacker varje dag under en period av fyra till åtta veckor, och sedan klusterhuvudvärk stannar vanligen cirka ett år. Dessa episod Hortons huvudvärk kommer att fortsätta att köra i cykler av attack och eftergift. Kronisk Hortons huvudvärk visas med ingen förlåtelse, och kan vara mycket handikappande. Ibland kan en period av remission pågå i årtionden, och i vissa fall, Hortons huvudvärk försvinna helt så småningom.

Smärtan av Hortons huvudvärk kan störa sömnen, mental hälsa, och det dagliga livet. I sällsynta fall har patienter varit kända för att begå självmord eller självtillfogade skador i ett försök att hantera smärtan. Läkare hålla ett vakande öga på sina patienter för att förhindra att detta händer, och en patient som upplever outhärdliga Hortons huvudvärk kan erbjudas kirurgi på mage att försöka minska smärtan. Lyckligtvis Hortons huvudvärk är extremt sällsynta, förekommer hos cirka 69 av varje 100.000 personer.

  • Cluster huvudvärk orsakas av utvidgning av blodkärl.
  • En rinnande näsa kan följa ett kluster huvudvärk.
  • Vissa människor rapporterar en stickande känsla bakom ena ögat under Hortons huvudvärk.
  • De flesta individer som upplever Hortons huvudvärk är mellan 20 och 40 års ålder.