Vilka är de bästa tipsen för att köpa en begagnad Oboe?

July 26

Att hitta en bra begagnad oboe innebär att titta på de material som oboe görs, och kontrollera keywork, borrning och övergripande spelbarheten. Kostnad kan ge en fingervisning om kvaliteten på en begagnad oboe, med bättre instrument i allmänhet är dyrare att köpa.

Oboer görs i både plast och trä, och i det förflutna, ljudkvaliteten på trä oboer långt överträffat det av plast oboer. Produktion av plast oboer har blivit mer raffinerad, dock så om man inte måste spela på professionell nivå, är plast ofta ett bra val för en begagnad oboe. I valet mellan en begagnad oboe av antingen plast eller trä, är den främsta underhåll. Trä är mycket mer känsliga för fukt, fukt och temperatur och därför kräver mer vård, vilket är ett besvär om den använda instrumentet man vill köpa är för en nybörjare, eller om man kommer att spela oboe i tuffare miljöer såsom utomhus . Om musikern avsikt för den köpta använts oboe vara "den" oboe man spelar som han avancerar i tekniken, är trä ett bättre alternativ.

Keywork är nästa stora vederlag på en begagnad oboe. De billigaste oboer, nya eller begagnade, inte har en fullständig vinterträdgård nyckelsystem, vilket innebär att oboer har inte de mekanismer för att använda alla not och Trill finger tillgängliga, oftast på bekostnad av den låga Bb och lämnade F-knapparna. Säljare säljer ofta dessa oboer under premissen att man kan köpa en bättre oboe senare när spelarens tekniken har avancerat, men verkligheten är att även de mest grundläggande eleven kommer att ha svårt utan låga Bb och lämnade F. Man bör också uppmärksamma det material från vilket keywork görs, som vissa billigare oboer har keywork gjord av metall som är lätt böjd och bruten.

Även om materialet från vilket oboe görs inte har en inverkan på dess ljud, är det hålet, den inre kammaren av instrumentet genom vilken luften passerar, som verkligen ger den övergripande tonen. I en trä oboe, formen på hålet förändras något över tiden som träet expanderar och kontrakt från regelbunden användning. Så småningom, orsakar detta oboe att "blåsas ut" eller trött, vanligtvis efter tre till sex år, beroende på hur mycket man spelar. Av denna anledning, om man vill köpa en begagnad trä oboe, bör man försöka fastställa åldern på instrumentet och hur det användes i det förflutna. Hålet i en plast oboe ändras inte så mycket över tiden som borrningen av ett trä oboe.

En annan faktor när man köper en begagnad oboe är övergripande spelbarheten. Folk lagra ofta använda oboer i mindre än optimala platser som garage och vindar, och de vanligtvis är i stort behov av professionella justeringar av keywork för att svara bra. En begagnad oboe bör inte köpas innan ha dessa justeringar, eftersom det inte finns något sätt att mäta hur väl oboe fungerar tills den sätts tillbaka i gott skick. Dessa justeringar bör endast utföras av en professionell oboe tillverkare eller säljare, som musik butiks tekniker har oftast grundläggande färdigheter med alla instrument och därför inte är lika känsliga för de fina-stämningar som kan förvandla oboe till något verkligt fungerande.

Bortsett från professionella oboe beslutsfattare och säljare, kanske den bästa källan för råd om att köpa en begagnad eller ny oboe är oboe instruktörer vid lokala högskolor. Dessa musiker har omfattande erfarenhet väljar oboer för studenter och har ofta goda relationer med återförsäljarna. De har också ofta är medlemmar i halvprofessionella eller professionella orkestrar och kammarensembler, så de är bekanta med de praktiska krav en ny eller begagnad instrument måste uppfylla olika inställningar.

Den sista övervägande i att köpa en begagnad oboe är kostnaden. Den allmänna guiden är att priset återspeglar kvalitet och en musiker bör inte förvänta sig att hitta en begagnad oboe värt mycket för bara några hundra dollar. I själva verket kommer många högkvalitativa begagnade oboer kosta mer än dåligt gjorda nya.