Vad är Franchise Systems?

June 13

Termen franchisen kommer från ett franskt ord som betyder "frihet". Politiskt är en franchise friheten att delta i regeringen, i allmänhet genom rösträtt. I affärer, franchise-system är affärsmodeller där ett företag med en framgångsrik produkt eller affärssystem tillåter andra företag rätt, eller frihet, att arbeta under sina handelsnamn för en avgift. Den ursprungliga verksamheten som säljer rätten kallas franchisegivaren: den person eller det företag som köper rätten kallas franchisetagaren.

Det är svårt att hitta en samsyn om ursprunget av franchisesystem, även om de verkar ha utvecklats i 1800â € s från metoder som används av tyska öl företag som debiteras en avgift till företag för rätten att bära deras öl. År 1850, Isaac Singer uppfann sin sömnad pedal maskin, den första sådan maskin avsedd för användning i hemmet. För att höja pengar för marknadsföring och tillverkning, sålde Singer territoriella rättigheter till privatpersoner och företag som önskar sälja maskiner och lär köparna hur man använder dem. Denna tidiga form av franchisesystem möjlig hans företag att expandera på den internationella marknaden bara fem år senare när det öppnade en fabrik i Paris, Frankrike.

Franchisesystem expanderat snabbt i mitten av nittonhundratalet. Inspirerad av den fenomenala framgång Ray Kroc och McDonaldâ € s hamburgerkedja, exploderade franchisemöjligheter. Snabbmat, bilreparationer, kemtvätt, matta städare, restauranger familj, och resebyråer var bara några av de alternativ som finns. Tillväxten var så snabb att det i vissa fall, de franchisegivare blev så involverad i försäljningen av franchise möjlighet att de tenderade att försumma franchisetagarna när kontrakten undertecknades. År 1979, Federal Trade Commission (FTC) i USA utfärdade en Franchise regel som fast minimikrav för franchiseförsäljning upplysnings.

I de flesta franchise-system, franchisegivaren har en stor kontroll över produkter och tjänster som erbjuds av franchisetagaren för att bibehålla varumärkes konsekvens och rykte hans varumärke eller produkt. Till exempel har franchisegivaren i allmänhet mycket strikta villkoren för marknadsföring, produktkvalitet, byggnadskonstruktion och verksamhetssätt. En företagare bör noggrant undersöka begränsningarna av blivande franchise-system för att göra vissa han kan arbeta bekvämt inom dessa begränsningar.

En investerare måste vara medvetna om att köpa en franchise från ett framgångsrikt företag inte nödvändigtvis garanterar sin egen framgång. Köparen måste göra vissa han har chefs förmåga som krävs för att driva ett företag, samt lämplighets behövs för den särskilda koncessionen han väljer. Om han inte har någon mekanisk aptitude, till exempel, kan han vill hålla sig borta från franchisesystem som är specialiserade på auto reparation eller underhåll. Han bör också se till att framgången för moderbolaget är inte ett resultat av regionala frågor, att bolaget har resurser att erbjuda tillräckligt stöd, och att hans lokalt inte har nått en mättnadspunkt för den typen av verksamhet.

Vid utredning särskilda franchise-system, bör en potentiell köpare överväga ett antal faktorer. Han borde veta exakt vad som ingår i franchiseavgift; exempelvis utbildning, drifthandböcker, vägledning i val av plats, och territoriella rättigheter. Franchisegivaren bör kunna ge prognoser om hur mycket kapital investeraren behöver, hur lång tid det ska ta för den nya serien att öppna, och då investeraren kan rimligt förvänta sig att återfå sin ursprungliga investeringen. Det är också viktigt att veta hur många andra franchise-kontor kommer att säljas i samma område, och om det finns någon pågående franchiseavgifter.