Vad är en Multi-Tool?

November 20

Ett multiverktyg är ett verktyg, som innefattar flera verktyg i en, så att den kan tjäna ett flertal funktioner. Den Leatherman krediteras ofta som en av de tidigaste och mest kända multiverktyg, sätta ribban för företag som ville följa efter. Många järnaffärer bära dessa praktiska verktyg, och de kan även beställas från specifika tillverkare.

Vissa multiverktyg är utformade för att passa i fickan, i vilket fall de är små, med ett begränsat antal inkluderade verktyg. Andra fäster ett verktygsbälte, med en motsvarande större storlek, och en del är utformade för att hållas i en verktygslåda, men inte nödvändigtvis för att bäras på en regelbunden basis, i vilket fall de kan vara mycket större, med en myriad av alternativ. De flesta multiverktyg vika när den inte används, så att de komprimeras prydligt för förvaring.

Några exempel på verktyg som kan ingå i ett multiverktyg är: tänger, saxar, knivar, skruvmejslar, sylar, korkskruvar, avbitartång och flasköppnare. Vissa är utformade med löstagbara bitar, så att människor kan ta bort en bit och lägga till en annan vid behov. De extra bitar kan bäras i ett fall tillsammans med multiverktyg, som ger tillgång till en rad bit huvuden inklusive Phillips och regelbundna skruvmejslar, hex huvuden, och så vidare.

De material som används för att göra ett multiverktyg tenderar att vara mycket robust och grundläggande, så att verktyget kan uthärda hård användning. Rostfritt stål är ett vanligt val, med exklusiva modeller som tillverkas av titan och andra mycket hållbara metaller. För att minska storleken, är saker som gummerade grepp oftast undvikas, och vissa företag gör multiverktyg med en lacy design för att minska vikten, tar bort överflödig metall där det är möjligt så att verktyget kan vara funktionell utan att väga för mycket för att vara användbar.

Vissa företag hänvisar till sina multiverktyg som "x i en verktyg" att referera till antal verktyg som installerats på multiverktyg. "Multi-purpose verktyg" är en annan term som används för att hänvisa till denna användbara tillägg till verktygslådan eller verktygsbälte.

Om ett multiverktyg köps för någon annan, kan det löna sig att göra en del forskning för att se till att han eller hon inte redan äger en, och för att bestämma eventuella märken och options preferenser. Det är även möjligt att köpa tillbehör som väskor för multiverktyg som kan läggas till gåvan, i vilket fall det är en mycket bra idé att bekräfta att ärendet kommer att passa på mottagarens verktygsbälte eller byxor.