Vad är en berättelse Inom en berättelse?

July 1

I litteraturen, är en berättelse i en berättelse en teknik som används för att presentera en historia som berättas i åtgärden eller handlingen i en annan historia. Denna teknik kallas ibland en ram berättelse, och den tjänar till att bidra till att ge sammanhang till en eller flera av de berättelser eller tecken som presenteras. Berättelsen i en berättelse är vanligt i romaner, noveller, och memoarer, och tekniken är inte nödvändigtvis begränsat till skrivna böcker; många filmer och TV-program även anställa användningen av ramen berättelsen tekniken.

Två av de mest kända exemplen på en berättelse i en berättelse är Washington Irvings "Rip Van Winkle" och "The Legend of Sleepy Hollow". Båda dessa historier berättas av en berättare som är utanför händelserna inner berättelsen, eller berättelse i en berättelse. Berättaren, med andra ord, bor utanför verkan av sagan, men engagera läsaren i en inledande berättelse om sin egen tid och plats. När berättelsen pågår, tar berättare läsaren in i den andra berättelsen, som Rip Van Winkle eller av de händelser som äger rum i Sleepy Hollow.

Tekniken kan överlappas många gånger inom en enda roman. Författaren kan till exempel presentera en berättare som bor i en tid och plats. Att berättaren kan sedan börja berätta en berättelse om en annan tid och plats. Tecknen inom den historien kan i sin tur berättar en annan historia i ännu en tid och plats. Detta kan vara förvirrande för läsaren, men om det görs på rätt sätt, berättelsen i en berättelse som överlappas många gånger kan lägga djup till en viss tomt linje, roman eller annat medium.

Writers kan anställa användning av en berättelse i en berättelse av flera skäl: för att ge sammanhang, för att utveckla en invecklad historia, eller ens att ifrågasätta en berättarens pålitlighet. Berättaren som berättar sagor kan förvränga sanningen om händelserna, och läsaren måste då fatta ett beslut om huruvida detta berättaren ska vara betrodda som en tillförlitlig källa för information i andra delar av sagan. En författare kan också använda historien inom en historia att lämna expository information som kommer att ge läsaren en bättre känsla för varför evenemang äger rum i historien, och vad motiverade karaktärer att agera på vissa sätt när man står inför specifika motgångar.