Hur väljer jag ett Ionizer?

September 27

En jonisator är en typ av luftfilter som använder hög spänning för att ladda molekyler i luften, för att hjälpa till att rengöra dem. Eftersom de använder elektricitet, snarare än en passiv form av filtrering, de kräver inte filter som måste regelbundet ändras. Som ett resultat, de är mycket praktiskt för ett antal olika användningar, mest speciellt i huset eller i bilen, och det finns ett brett utbud som finns på marknaden. Beroende på ett antal faktorer, kan en luftjonisator kosta allt från runt $ 50 $ (USD) till många hundra amerikanska dollar.

Den allmänna förutsättningen bakom en luftjonisator är att den laddade elektroden lockar partiklar, på samma sätt som en statiskt laddad bit av tyg kan dra damm eller mjäll från luften. Dessa laddade partiklar kan sedan klumpar ihop och faller ut ur luften till marken, eller att de kan dra till sig en stor yta, såsom en vägg, eller också kan de dras till en bifogad smutsfångare, som sedan lätt kan borstas bort som skall rengöras.

En luftjoniseraren ska inte förväxlas med en ozongenerator, även om vägen både enheter funktion är ganska lika. En ozongenerator är byggd för att dra in extra syrejoner, vilka sedan bindning med en O 2-molekyl för att skapa ozon. Även en luftjoniseraren generellt kommer att skapa någon liten mängd ozon, det är inte dess avsikt, och de två enheterna har helt olika effekter.

Under senare år, särskilt i östra Asien, och i synnerhet i Japan, har jonisatorn börjat dyka upp i valfritt antal små enheter. Snarare än att användas som en fristående enhet, utan den läggs till saker som datorer, tandborstar, luftkonditioneringar och kylskåp. Detta eliminerar behovet av att köpa en fristående jonisator, eftersom varje apparat kan potentiellt ha en alltid i drift, teckning partiklar ur luften.

När man ser att köpa en jonisator, är det viktigt att se till att det gör faktiskt genererar negativa joner. I vissa fall billiga Jonisatorer, särskilt de som kommer från Asien, kanske faktiskt inte joniserar luften, helt enkelt använda termen som en del av en normal luftfilter. Kontrollera också att kontrollera att enheten kommer med en garanti, eftersom de är benägna att problem, och kan vara ganska kostsamt att reparera. Generellt sett är det värt investeringen för lite mer pengar för att få en jonisator som kommer att fungera bra och sista på ett tag.

Den viktigaste egenskapen hos en jonisator är dess strömförbrukning. Kraftfullare jonisatorer, vilket genererar mer negativa joner, kommer att dra mycket mer el. Beroende på hur mycket föroreningar tenderar att vara i luften, kanske du vill få en modell som drar mindre ström och därmed spara din energiförbrukning. Å andra sidan, om du känner att du behöver en hel del städning regelbundet, få den mest robusta modellen finns får vettigare. Titta också på storleken på enheten, som att ha en mycket portabel modell kan vara ett bra sätt att spara på att köpa flera jonisatorer, eftersom du bara kan flytta den från rum till rum.

  • Jonisatorer kan bidra till att undanröja mögelsporer från luften som orsakar allergi frågor.
  • En luftjonisator.