Vad är Cheiloplasty?

January 20

En cheiloplasty eller läppkirurgi är en kosmetisk förfarande som syftar till att omforma läpparna. Vissa människor har storleken på sina läppar minskade, medan andra vill ha sina läppar gjorda större och fylligare. Lip minskning cheiloplasty kan utföras för att minska storleken på naturliga läppar, men det är också ibland gjort att ta bort fyllmedel eller implantat som tidigare har placerats för att öka fullhet och storleken på läpparna. Proceduren kan utföras under lokalbedövning eller narkos, beroende på preferenser både kirurg och patient. Kirurger minska oftast storleken på läpparna genom att ta bort en liten mängd kött från under huden på läppen, medan de använder en rad olika implantat och filler produkter som finns för att öka storleken och förbättra fullhet läpparna.

Många kirurger kommer att föreslå att använda patientens egna vävnader för att utföra en läpp augmentation cheiloplasty. Denna vävnad kan tas från buken, låren, eller skinkor. Det är också ibland tas från ansiktsområdet. Förutom eventuella ärrbildning av läpparna själva, kan patienter som har denna typ av läppförstoring också ärrbildning på det område där de implantat vävnaderna togs bort.

Konstgjorda fyllmedel och implantat används ibland för att öka storleken och fyllighet i läpparna. Hyaluronsyra-baserade produkter, silikonolja, och Gortex tyget kan sättas in i läpparna för att öka deras storlek och fyllighet. Vissa patienter kan inte vara nöjd med resultatet av ett sådant förfarande, och kan välja att ha en läpp minskning cheiloplasty att avlägsna implantatet eller fyllnadsmaterial. Svårigheten och FARLIGHET av ett sådant förfarande varierar generellt, beroende på typ och mängd av den implanterbara material som används. Hyaluronsyra-baserade fillers sägs vara det enklaste att ta bort senare.

Resultaten av en läpp augmentation cheiloplasty variera, beroende på vilken typ av implantat eller filler patienten har fått. Lip stödsystem som använder patientens egna fettvävnader är det mest effektiva. Medan den postoperativa storlek läpparna kommer normalt krympa med ungefär hälften under de första fem månaderna efter operationen, resultaten därefter är mycket långvariga. Implantat också normalt erbjuda mer bestående resultat. Patienter som får en läpp augmentation använder fyllmedel, dock är ofta rekommenderas att mer fyllnadsmaterial måste införas i läpparna varje sex till nio månader.

För patienter som önskar läppreduktion cheiloplasty, kirurger gör vanligtvis små nedskärningar i närheten kanter läpparna, genom vilka de kan ta bort ett segment av kött från under huden på läppen. Kirurgen kan använda pincett för att ta bort fasta implantat från läpparna. Om implantat eller fyllnadsmaterial är svårt att ta bort på detta sätt, kan kirurgen helt enkelt klippa ut, tillsammans med en mycket liten del av patientens vävnad.

  • En cheiloplasty är en form av kosmetisk kirurgi som är utfört på läpparna.
  • En kirurg kan använda pincett för att ta bort implantaten från läpparna.