Vad innebär det att gå "tillbaka till ruta ett"?

January 5

Att gå tillbaka till ruta ett är ett idiomatiskt uttryck som används i både brittisk och amerikansk engelska. När du måste göra det här, betyder det oftast att oavsett arbete du har gjort på ett projekt, har produkten, eller idé som ska kastas ut och du måste börja om från början, eller börja igen. Det är oftast inte en rolig sak att göra eftersom du förmodligen har att göra sig en hel del arbete som inte har åstadkommit vad du behövde.

Det finns flera förklaringar till hur du går tillbaka till ruta ett blev ett gemensamt uttryck. Sannolik den äldsta av dessa har att göra med att spela spel på spelkorten. Vissa spel som "Snakes and Ladders" eller "Shoots and Ladders" kan göra att du börja om från början om du hamnar på en viss plats eller dra ett kort som uppmanar dig att gå tillbaka till början. Alla dina framsteg raderas, och du är på ruta ett igen, vanligen med att komma ikapp med de andra spelarna i spelet. Detta kan vara en särskilt frustrerande upplevelse, särskilt för unga gamers, eftersom de ser sin ledning eller chans att vinna minska.

En annan vanlig ursprung historien efter frasen har att göra med radiosändningar i fotboll (fotboll) matcher i England under 1920-talet. Ett av problemen med att lyssna på ett spel, speciellt där människor kan anta så många olika fältpositioner, är att det kan vara svårt att beskriva för lyssnare som spelare är där vid varje given tidpunkt.

År 1927, en man vid namn kapten Henry Blythe Thornhill Wakelam, som senare blev känd som kapten Teddy, blev en av de första riktiga Sportjournalister eller kommentatorer. För att beskriva spelare position under fotbollsmatcher, utvecklades han ett rutnät - ett system av åtta rutor som skulle beskriva där spelarna var. De var helt enkelt kallades av deras antal Square One, Square Eight, et cetera, och därmed gå tillbaka till ruta ett kan hänvisa till att vara på vänster sida av fältet nära målet, möjligen en startposition efter en boll bytt ägare. Det betydde inte att starta om ett spel.

Idag dock, är galler referens i fotboll används mindre ofta, särskilt eftersom de flesta människor tittar hellre än att lyssna på fotbollsmatcher. Idiomet kvar, och används ofta och ofta. En annan idiom som kan relateras till detta begrepp är frasen "Kasta inte ut barnet med badvattnet." Ibland när man måste börja om, inte allt du gjorde måste kasseras. Forskare exempelvis kan börja med en teori att de inte bevisa med vissa experiment. Ändå, uppgifter som samlats in från tidiga experiment kanske inte behöva kastas ut, och kan ändå vara viktigt att ha i åtanke om forskarna måste gå tillbaka till ruta ett och utveckla nya experiment som hjälper bevisa sin teori.

  • "Square one" var en gång användes för att hjälpa radiolyssnare förstå var lek ägde rum.
  • Idiomet att kasta ut barnet med badvattnet avser frasen "tillbaka på ruta ett.".