Vad är en torkad Ansjovis?

July 11

Torkade ansjovis är resultatet av en process där små fiskar fångas, salt botas och sedan torkas för konservering. Den torkade ansjovis är en populär ingrediens i många typer av sydostasiatiska rätter. Från södra Indien till Korea och Japan, torkas ansjovis regelbundet används för att ge smak till soppor och grytor, och de är avnjutas som ett snabbt mellanmål, krydda eller sida skålen. Även om den torkade ansjovis är känd under flera namn, processen för härdning och lufttorkning fisken är konsekvent över hela området. Båda industriella fiskeföretag och hantverksmässiga fiskare skapar torkade ansjovis.

En torkad ansjovis finns i en mängd olika storlekar, vissa bättre lämpade för vissa användningsområden än andra. De minsta ansjovis, som är mindre än 3 inches (7,62 cm) i längd, används bäst helhet i sidan rätter, som används som en garnering eller ätas som mellanmål. Stora ansjovis är att föredra för aktier och andra baser som de kommer att ge mer smak. Även om det är en rent personlig preferens, små ansjovis allmänhet används hela, med huvudet och tarmarna intakta. De större ansjovis ibland har huvudet och tarmar avlägsnas, främst eftersom en del människor känner att dessa avsnitt kan ge en "off" smak till skålen .

I södra Indien, är en torkad ansjovis kallas kozhuva. Den kan användas för att ge smak till soppor eller kan göras till en ansjovis curry kallas kozhuva meen tilappicathu. Den robusta fiskeindustrin i områden i södra Indien, särskilt regioner som Kerala, innebär att fisk och ansjovis är lättillgängliga och billiga att använda i matlagning.

I Sydostasien är en torkad ansjovis kallas Ikan bilis. Det är populärt används som aromämne i fiskbestånden. Ansjovis också stekt med vitlök eller paprika för att skapa en krispig mellanmål. Ikan bilis är en primär ingrediens i vissa varianter av kryddig chili krydda kallas sambal. De minsta torkade ansjovis kan beläggas med socker och sesamfrön, skapa en söt behandla.

Ett fint pulver kan bildas genom att mala ner den torkade ansjovis. Detta pulver kan användas i soppor eller som en krydda och har en mycket mildare smak än hela ansjovis. Botten ansjovis pulver innehåller en hög koncentration av kalcium på grund av benen av fisken, och det kan användas för att skapa en hälsosam te.

I ett paket i rumstemperatur, kan torkade ansjovis pågå i upp till ett år. Om de placeras i en frys, kan de varar betydligt längre. Kommer Eventuella torkade ansjovis som lagrats för länge ge mycket liten eller ingen smak till alla rätter till vilka de tillsätts.