Vad är en Samurai Sword?

August 25

En samuraj svärd är ett svärd av typen som vanligtvis bärs av samurajer, japanska krigare som frodades genom 1800-talet, då Japan öppnades handeln med väst och den japanska regeringssystemet radikalt förändrats, vilket gör att samurajtraditionen föråldrade. Svärdet som klassiskt förknippas med samuraj är en katana, en böjd lång svärd som ingick i kriget redskap med mest samuraj. Innehav av en katana var så kritiskt att många samuraj betraktade sina svärd som förlängningar av deras själar, och det är inte förvånande att katana ses som kvintessensen samuraj svärd.

Den katana är så berömd att vissa människor använder termen allmänt hänvisa till alla japanska svärd. I själva verket borde en japansk svärd riktigare vara känd som en nihonto, eftersom det finns en rad olika stilar och klasser av svärd tillverkas i Japan. Traditionell swordsmithing är fortfarande mycket levande i Japan, för människor som är intresserade av att se och studera de tekniker som används för att producera svärd i samuraj eran.

Förutom katana, som utvecklats från flera äldre vapen, mest samuraj bar också en wakizashi, ett kort svärd. Denna sidoarm var också känd som den "ära bladet" och samurai kapitulerade sällan deras ära bladen. Även i privata hem där slit av vapen inte var tillåtet, skulle en samuraj bära hans wakizashi. Kombinationen av katana och Wakizashi var känd som Daisho, ett ord som betyder "stora och små."

En liten dolk känd som en tanto gjordes också av många samurajer, förutom ett dubbeleggat långsvärd, det Tsurugi. De flesta samuraj transporteras även andra vapen, och var skickliga på att använda ett brett spektrum av vapen.

Den katana har blivit en potent symbol för samurajtraditionen och livsstil, och det är svärdet som oftast refereras när folk diskuterar en "samuraj svärd." Många museer tillägnade japansk historia och historien om vapen hålla en katana till hands som ett exempel av klassiska swordsmithing och en typ av samuraj svärd, och vissa privata samlare också hålla dessa blad ur personligt eller historiskt intresse.

Människor som är intresserade av att köpa ett samurajsvärd bör vara medveten om att en traditionell katana kan vara extremt dyrt, och särskilda exporttillstånd kan krävas för att ta en från Japan, speciellt om det är en antik. Dessa svärd kräver även regelbundet underhåll, som gör alla vapen, och några swordsmiths tror att katana måste skräddarsys för ägaren, och de kan vägra att sälja svärd till folk om de tror att köpare och svärd är en dålig match.

  • En liten dolk känd som en tanto bars av många samuraj.