Vilka är de olika typerna av Theater Arts?

August 18

Det finns många olika typer av teaterkonst, bland annat drama, musikalisk gestaltning, och dans. Vissa typer, såsom musikteater, använda en kombination av flera faktorer för att skapa en dynamisk prestanda. Skapandet och prestanda hos dessa konster bygger ofta inte bara på utförandet av de viktigaste skådespelare, sångare eller dansare, men också på det arbete som många yrkesverksamma sällan sett på scenen.

Drama är en av de mest kända typerna av teaterkonst, och inkluderar prestanda pjäser eller material improviserade av aktörer. En stapelvara i många kulturer, drama utvecklats från religiös eller ceremoniella aktiviteter för att bli ett grundläggande sätt att underhållning, berättande, och utbildning. Modern dramatisk prestanda kan innefatta nypremiären av pjäser skrivna för tusentals år sedan, samt verk som skapats av moderna dramatiker. Improvisationsteater skiljer sig från klassisk dramatik i att artisterna gör upp historien, tecken och linjer som de utför, ofta för humoristiska effekt.

Den liveuppträdande av musik, till exempel sjunga eller spela instrument för en publik, är en annan viktig genre i teaterkonst. Vocal prestanda inkluderar ofta aspekter av skådespeleri samt teknisk prestanda, eftersom sångaren försöker ofta att engagera publiken i berättelsen eller börden av låten. Band, körer, orkestrar, och solo musiker bedriva teaterkonsten när de utför sitt arbete för uppskattning av en publik. Improvisations prestanda kan också hittas i denna sfär av teaterkonst, särskilt i musikstilar som jazz, där improviserade variationer på ett angivet musikaliskt tema är en vanlig stapelvara i prestanda.

Dans är en annan viktig genre av teaterkonst, vilket gör artisterna att använda sina kroppar som medium för att uttrycka sin konst. Dansföreställning kommer i många olika former, från återskapande av kända koreografe baletter till mycket konkurrenskraftiga ballroom dance turneringar. Dansföreställning kan omfatta enskilda rutiner vid solodansare, eller samarbets danser som kräver flera eller till och med tiotals dansare dela scenen på en gång.

Många former av teaterföreställning låna från dessa tre stora traditioner för att skapa flerdimensionella föreställningar. Modern musikteater, till exempel, innehåller oftast en agerade berättelse samt sånger och danser. Opera kombinerar vanligtvis skådespeleri och sång; i vissa operor alla åtgärder kan sjungas och agerade ut samtidigt, medan andra har skilda perioder av sång och talad dialog.

En stor del av skapandet av teaterföreställning involverar konstnärer och hantverkare som inte egentligen tar en synlig del i live presentationen. Scenografer, till exempel skapa bakgrunder och platser för en föreställning på en teater, men den färdiga uppsättningen, snarare än formgivaren, är vad som syns på scenen. Likaså belysning och ljud proffs gör teaterkonster föreställningar både syns och hörs, men tenderar att utföra sitt arbete i dolda platser utanför scenen. Medan konstruktörer, tekniker, och stegarbetare kanske inte får den synliga erkännande av onstage artister, deras samarbeten är inte mindre kritisk till nästan alla typer av teaterföreställning.

  • Operor är en typ av teater som kombinerar skådespeleri och musik.
  • Drama är en av de vanligaste typerna av teaterkonst.
  • Teaterkonst inkluderar dans, såsom balett.
  • Teaterkonst kan inkludera sång.
  • Den tragikomiska masken är en symbol för teatern.
  • De flesta teaterkonst utförs på en scen.