Vilka är de olika typer av musik för harpa?

September 29

Harpan är en gammal instrument som en gång var tillräckligt liten för att hållas och användes för att följa med sång. Musik för harpa med i föreställningar av folkmusik och poesi i Wales och på Irland, var harpa spelaren uppskattade i traditionella aristokratiska kretsar. Som en del tekniska framsteg gjordes i byggandet av harpa, blev det mer vanligt förekommande som orkesterinstrument. Olika former av harpa har utvecklats i olika storlekar, och dessa har i jazz, blues, moderna folkmusik och andra musikaliska genrer, antingen som en del av en ensemble eller som ett komplement till vokala prestationer.

I barocken i Europa, musik för harpa med i vissa konserter, särskilt Georg Friedrich Handelâ € s Harp Concerto in B-dur. Instrumentet införlivades i orkestrar i den klassiska perioden och med i musik av Franz Liszt och operamusik i Italien. Ljudet av harpa hörs tydligt ibland i balettmusik av Pjotr ​​Tjajkovskij. På 20-talet, Claude Debussy utnyttjade musik för harpa i romantiska stycken och instrumentet också med i musiken av Maurice Ravel, främst i Introduktion och Allegro för Harp, flöjt, klarinett och stråkkvartett.

Harpan har ofta använts som ett instrument i jazzensembler och har främjats av några välkända jazz harpister. En skicklig harpa spelare får improvisera på instrumentet, att utnyttja sina melodiska och slag kvaliteter och dess stora utbud. Några klassiska harpa sammankomster värd även jazz harpa möten och utveckling av instrument såsom den elektriska harpa har underlättat användningen av musik för harpa i jazz och blues spelar.

Den mindre keltiska harpan förknippas ofta med folkmusik i Irland. Stor respekt gavs till harpa spelare i det antika Irland och irländsk harpa musik utvecklat sina egna regler för sammansättning. Denna harpa tradition var associerad med den gamla gaeliska aristokratin snarare än traditionell irländsk folkmusik och förlorat sin betydelse när det irländska aristokratin minskat. Traditionen återupplivades i 20-talet och producerade noter harpa spelare som Derek Bell av Chieftains. Denna 20-talet väckelse lett till viss anpassning av harpa tradition att traditionell irländsk folkmusik som normalt används andra instrument.

Traditionell musik i Wales använt trippel harpa, som presenterade tre rader av strängar med separata strängar för halvtoner. Poesi var traditionellt sjungs till ackompanjemang av musik för harpa, med kombinationen av sångaren och harpa tjänar att ge betoning när det föreskrivs i poesin. Traditionell Welsh folkmusik återupplivades från andra hälften av 20-talet av grupper såsom Ar Log, som använde en trippel harpa och knä harpa tillsammans med gitarr, flöjt, fiol och bas.

  • Harpan har en lång tradition av användning i Wales.
  • Harpor ofta hörs i balettmusik av Pjotr ​​Tjajkovskij.