Vad orsakar kala fläckar?

May 29

Förlusten av hår människohandel kallas alopeci. Kala fläckar vanligtvis utvecklas på huvudet, men kan utvecklas på andra ställen på kroppen. Den exakta orsaken till dessa kala fläckar varierar från fall till fall, men vanligtvis innehåller faktorer som åldrande, genetik, undernäring, sjukdomar och mediciner. Tvärtemot vad många tror, ​​är skallighet orsakas inte av mjäll, klädd hattar för ofta, eller dålig blodcirkulation genom hårbotten, och olika typer av håravfall är var associerad med en separat trigger. Kala fläckar kan så småningom växa tillbaka, eller de kanske inte, och det är den underliggande orsaken till skallighet bestämmer livslängden och svårighetsgraden av de kala fläckar.

Androgen alopeci är den vanligaste formen av skallighet hos människor och är ibland kallas ärftligt håravfall eller alopecia androgenetica. Beroende på vilket kön skallighet individen, är detta tillstånd mer känd som manliga mönster skallighet eller kvinnliga mönster skallighet. Androgen alopeci hos män präglas av en vikande hårfäste som börjar vid båda tempel och slutar på kronan. Med tiden kala fläckar utvecklas på toppen av hårbotten. Kvinna mönster skallighet skiljer sig från den för män, eftersom den inte orsakar vanligtvis kala fläckar men en övergripande förtunning av håret på hårbotten.

Androgen alopeci har kopplats till förändringar i ålder och hormoner samt en persons arvsmassa. Det blir svårare med åldern, och studier visar att nästan 75 procent av män och 60 procent av kvinnor över 80 år erfarenhet håravfall i mitten av främre region i huvudet.

Män med androgen alopeci har oftast hormonnivåer som skiljer sig från andra män. Totalt testosteronnivåer är normalt lägre, men nivån av fria androgener, som dihydrotestosteron (DHT), är ganska hög. Den mesta forskningen visar att manligt håravfall är, till viss del, X-bunden, eller kopplas till överföringen av X-kromosomen och till andra gener som inte verkar vara könsrelaterad. De drar slutsatsen att män med pappor som drabbats av håravfall har en mycket högre risk att utveckla håravfall också.

En annan form av håravfall är alopecia areata, vilket orsakar plötslig håravfall i ett visst område. På grund av dess tendens att utvecklas snabbt och orsaka skallighet i ett visst område, är det som brukar kallas spot skallighet. I mycket sällsynta fall har alopecia areata varit kända för att sprida sig utanför sin ursprungliga zonen till hela hårbotten eller ens hela kroppen. Det är inte smittsam och tros vara en autoimmun sjukdom där individens immunförsvar angriper hårsäcken, vilket leder till svullnad och håravfall. Hår förlorade till följd av detta tillstånd återvänder vanligtvis efter flera månader.

Giftigt alopeci markeras av störningar i tillväxten i anagen fas, vilket orsakar hårstråna att försvaga och bryta. Detta tillstånd kan bero på olika orsaker, bland annat svår sjukdom eller feber, höga doser av vitamin A, kemoterapi, strålbehandling, och vissa sjukdomar. Håravfall är vanligtvis tillfälliga och stannar när kroppen återhämtar sig.

Kala fläckar orsakas också av ärrbildning alopeci, som uppstår när ärr på epidermis hindrar håret från att växa. Ärr vanligtvis uppenbart efter allvarliga skador såsom en brännskada, men de kan också orsakas av sjukdomar som tuberkulos, lupus, vissa hudinfektioner, och hudcancer. Ärrbildning oftast permanent hindrar håret från att återvända.

  • De som genomgår kemoterapi kan uppleva kala fläckar snabbt följt av en total förlust av hår.
  • Det är en myt att skallighet orsakas av mjäll.
  • Manligt håravfall - en vikande hårfäste vid pannan och en kal fläck på baksidan av huvudet - kan orsakas av genetik och låga nivåer av hormonet testosteron.
  • Kala fläckar kan förekomma hos äldre kvinnor.
  • Nästan 75 procent av män och 60 procent av kvinnor över 80 år erfarenhet håravfall i mitten av främre region i huvudet.