Vad är Isomalt?

May 30

Isomalt är en sockerersättning och en sockeralkohol framställd av betor. Trots dess naturliga ursprung, är föreningen i allmänhet vara artificiella, åtminstone i den mån den har i stor utsträckning kemiskt manipulerade. Det är vanligast i kommersiella livsmedelstillverkning, och objekt som innehåller det kan märkas "sockerfri". Det har också visat sig förlänga hållbarheten för vissa produkter, vilket har lett till dess omfattande användning som konserveringsmedel.

Skapande och produktion

Föreningen först konstruerad av det tyska företaget Beneo-Palatinit i början av 1980-talet. Det blev populärt i hela Europa vid den tiden, men var inte godkänt för användning i USA fram till 1990. De flesta länder runt om i världen har också godkänt det som livsmedel, och det är fortfarande en populär tillsats till ett antal livsmedel, särskilt godis.

Skapa isomalt är något komplicerad. Kemister först isolera de naturliga sockerföreningar från rödbetor, sedan konvertera dem - oftast med värme - i en reducerande disackarid. Denna produkt hydreras därefter med hjälp av en katalysator. Slutresultatet är ett sockerliknande ämne som har många av egenskaperna hos ett naturligt sötningsmedel, men den innehåller endast låga nivåer av glukos. Således har det endast en mycket liten inverkan på blodsockret, och anses allmänt "säkra" för diabetiker och andra med blodsockerproblem. Isomalt är också glutenfri.

Kemisk sammansättning

Föreningen har en mycket mer komplex kemisk sammansättning än vad naturligt socker. Dess officiella molekylformel är C 12 H 24 O 11, och det är en bindning av två oberoende disackarider med en kristallin struktur.

Använder som sötningsmedel

Den överlägset vanligaste användningen av isomalt är som sötningsmedel i "sockerfria" godis, hosta och andra kommersiellt beredda livsmedel. Mat tillverkar kan ofta uppnå samma sötma med föreningen som de kunde med socker, men utan blodsocker och caloric bekymmer. Detta är inte att säga att ersättare är helt utan kalorier - det innehåller ungefär hälften av kalorierna av socker. Som ett resultat, är det inte används i nollkaloriprodukter. Det orsakar inte karies på det sätt som vanligt socker gör, dock, och vissa tandkrämer använda den för att förbättra smaken utan främjar håligheter.

Det är ibland blandas med andra icke-socker sötningsmedel som sukralos att ge det ungefär samma sötma som socker, även om det inte baka eller reagerar som socker skulle. Det spelar ingen caramelize så snabbt, till exempel, inte heller ser eller smakar riktigt samma. Vissa former som säljs för bakning är faktiskt ganska bitter. Föreningen behandlas ofta med en kemikalie som kallas acesulfamkalium att granulera det, vilket kan ge den en oönskad smak när de konsumeras på egen hand.

Använder som konserveringsmedel

Ämnet har också visats förlänga hållbarhetstiden och används ibland i frukostflingor, crackers, och bageriprodukter såsom bröd och muffins. Det tenderar att stabilisera andra ingredienser, och kan avvärja mögel och förruttnelse; Det kan också hjälpa till att hålla torra varor färskt och skarpa längre.

Estetiska Användningar

Många kockar och professionella mat dekoratörer använder isomalt för estetiska ändamål. Det är mycket populärt i tårt garnering och livsmedelsformar - de flesta av konfekt som gjorts för tv-tävlingar, bröllopsshower, och andra offentliga skärmar använder substitut på grund av hur glansigt det ser ut och hur snabbt det sätter upp. Det är mycket resistent mot fukt, och är typiskt mycket lätt att arbeta med och mögel.

Digestive Oro och magbesvär

Överdriven konsumtion av Isomalt-innehållande livsmedel kan leda till allvarliga magbesvär, uppblåsthet och gas. Ett antal personer rapporterar också dessa symptom även efter minimal exponering. I de flesta fall beror detta på att föreningen inte är lättsmält. Medan den mänskliga kroppen behandlar vanligtvis regelbundna socker som kolhydrater, anser det isomalt en fiber.

Konsumtionen tenderar att öka tarmrörelser och kan också orsaka smärtsamma uppblåsthet, diaherra, och gasbildning. För att minimera dessa negativa effekter, de flesta vårdpersonal rekommenderar att människor begränsar deras dagliga intaget till cirka 1,7 gram (50g) för vuxna, och ca 0,88 gram (25g) för barn. Vissa studier har också föreslagit att äta små mängder av isomalt över tiden kan bygga upp en långsam tolerans.

  • En sked av isomalt, ett socker substitut tillverkat av sockerbetor.
  • Beets tillhandahåller källan isomalt.
  • Överdriven konsumtion av Isomalt-innehållande livsmedel kan leda till allvarliga magbesvär, uppblåsthet och gas.
  • Isomalt är ett sötningsmedel som används i vissa sockerfria hosta.
  • Tandkräm som innehåller isomalt.