Hur är Soda Water Made?

March 15

Soda vatten, även känd som Seltzer eller kolsyrat vatten, var under många år prisade för sina förmodade hälsofördelar. Fram till upptäckten av tekniken som möjliggör dess tillverkning, sodavatten var tillgänglig endast från naturliga Soda Springs, och det var ofta flaska och används för att producera en mängd olika hälso tonika. Dessa tonika var ursprunget till många moderna läsk. Även om det inte längre anses ge hälsofördelar, är det fortfarande en populär och uppfriskande dryck som kan tillverkas antingen i liten skala eller stor skala.

Den tillverkningsprocess som används för framställning av sodavatten som används i kommersiella läskedrycker sker i industriell skala. Denna process, som kallas karbonatisering, åstadkommes genom att först sänka temperaturen hos kranvatten till 46 grader Fahrenheit (8 grader Celsius). Starkt basisk och vattenlöslig källa av bikarbonat, såsom t.ex. natrium- eller kaliumvätekarbonat tillsättes därefter till den kylda vatten för att höja dess potenz väte (pH) nivå och att kompensera för den sura smaken av kolsyra. Lösningen utsattes för trycksättning med koldioxidgas, som löses i vatten för att bilda kolsyra, återigen sänker lösningens pH. Den kolsyrat vatten tillsätts sedan till en tätt försluten behållare under tryck till 120 pounds per kvadrattum (830 kPa) med ytterligare koldioxidgas för att hålla vattnet kolsyrehaltiga.

I kommersiella anläggningar som använder en hel del läsk vatten när du gör drinkar, kan kostnaden för att köpa den pre-made vara oöverkomliga. Soda vatten kan i stället produceras på plats med hjälp av små, mekaniska carbonators. Dessa maskiner i förväg trycksätta kranvatten med koldioxid. Denna trycksatta vattnet hålls i tunnor korrosionsbeständigt rostfritt stål, vilket förhindrar aciditeten hos kolsyra från att skada behållarna. För att producera färskt soda vatten, behöver koldioxid enbart för att injiceras i det trycksatta vattnet.

Även om användningen av hem carbonators sjönk i slutet av 20-talet, fanns det ett uppsving i början av 21-talet i intresset för gör-det-själv karbonatisering för att göra drinkar från hemmet bartending aficionados. Även om detta är delvis på grund av höjden av att äga retro hushållsapparater i modern mode, en del människor föredrar den naturliga tartness av kolsyrat vatten som produceras utan tillsats av kemikalier för att minska surheten. Hem soda vatten kan produceras med hjälp av soda sifoner och engångstrycksatta koldioxid gaspatroner, som kan hittas enkelt på nätet genom specialleverantörer.

  • Ofta misstas för sodavatten, är tonic vatten en populär kolsyrad dryck som innehåller kinin.
  • Soda vatten kan produceras i hemmet med teknik nu tillgänglig genom specialleverantörer.
  • Processen för carbonation varelser genom att sänka temperaturen av kranvatten till 46 grader Fahrenheit.
  • Soda vatten används ofta som ingrediens i mojitos och andra drinkar.
  • Många restauranger använder små, mekaniska carbonators att spara pengar på sodavatten.