Vad är Bolani?

February 25

Bolani är en osyrad Afghani tunnbröd, vanligtvis fyllda med en av en mängd olika fyllningar. Den kan även kokas platt, med ingen fyllning. Bolani är en populär mat att köpa från gatuförsäljare och kaféer i Afghanistan.

Grund degen för bolani innehåller endast vitt eller vetemjöl, vatten, salt och olivolja. Ägg kan tillsättas för att göra en flakier färdig produkt. Degingredienserna blandas och knådas i flera minuter. Degen kulan lämnas därefter att vila en stund så att det blir lättare att arbeta med vid formning av individuella bröd.

Vanligt bolani med ingen fyllning formas genom att dela degen i tennisboll stora bitar och sträckning eller valsning varje bit till ett tunt ark. Arket av deg är veckad som en fläkt, och den resulterande remsan rullas till en liten cirkel. När bollar av degen har vilat under några minuter, är varje boll pressas till en platt cirkel. De platta bröd kokas i en stekpanna med lite olja på medelhög värme tills båda sidor är brynt och skarp.

Bolani kan ha en mängd olika fyllningar, men några av de mer populära fyllningar inkluderar potatis, linser, spenat och pumpa eller butternut squash. Potatismos kan smaksatt med koriander, purjolök eller salladslök, och salt och peppar till en potatisfyllning. En lins fyllning kan göras med röda eller gröna linser och är ofta kryddad med curry smaker, såsom gurkmeja, vitlök, ingefära och kummin. Spenatfyllning typiskt smaksatt med lök och vitlök och kan blandas med yoghurt. Pumpa eller butternut squash fyllningar är ofta både söta och salta, och inkluderar ingredienser såsom vitlök, koriander, och tomatsås.

Fyllda bolanis bildas genom att rulla en boll av degen till en platt rund skiva, som liknar en tortilla. Fyllning sprids på en halva av skivan, vilket lämnar utrymme vid kanterna för att täta omsättningen. Den andra halvan av skivan viks över fyllningen och degen kläms samman för att försegla i fyllningen. Dessa omsättningsliknande bröd tillagas på ungefär samma sätt som de släta bolanis, genom upphettning olja i en kastrull på medelhög värme och matlagning varje bolani på båda sidor tills brun och knaprig.

Bolanis vanligtvis äts som förrätt, tilltugg eller snacks. De är populära på semester och speciellt tillfälle parter, till exempel födelsedagar. Typiska ackompanjemang för bolani inkluderar tjock naturell yoghurt och chutney.

  • Squashen är en populär bolani fyllning.
  • Vanlig yoghurt ofta åtföljer bolani.