Vad är skillnaden mellan Paraplegi och Quadraplegia?

April 22

Paraplegi och quadriplegia är båda seriösa förhållanden som innebär partiell förlamning av kroppen. I fallet med paraplegi patienten förlamad från midjan och ner, medan en quadriplegic har förlamning som påverkar kroppen från nacken ner. Den förlamning orsakas av en skada på ryggmärgen, och det kan vara partiell eller total, beroende på vilken typ av skada och hur den behandlas. Amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt är ett välkänt exempel på en förlamad; vetenskapsman Steven Hawking är en quadriplegic.

Tre saker kan leda till förlamning eller quadriplegi: sjukdom, trauma och medfödda sjukdomar. En förlamad har en ryggmärgsskada i nedre ryggraden, vilket orsakar förlust av känsla och rörlighet i benen och nedre bålen; i många fall, paraplegics har problem med de inre organen i deras lägre organ, t.ex. sina blåsor. En quadriplegic har en högre ryggmärgsskada, vanligen i halsryggen, och utöver begränsad rörlighet i armar och ben, kan han eller hon har ett antal problem i samband med bristande kontroll över de inre organen.

Sjukdomar som polio, syfilis, Lou Gehrig sjukdom och multipel skleros har alla varit kopplade till komplettera eller partiell förlamning. Trauma såsom en skottskada eller kraftiga fallet kan också skada ryggmärgen, medan medfödda tillstånd såsom ryggmärgsbråck orsakar problem från födseln. I alla fall, är ju förr problemet diagnostiseras, desto bättre prognos för patienten. Paraplegi och quadriplegia kan inte botas, men behandling kan bromsa och minska omfattningen av skadorna på ryggmärgen, vilket gör att patienten ökad rörlighet.

En helt förlamad förlamade kan inte röra på benen alls, och har ingen känsel. Partiell förlamning kan tillåta en förlamad att flytta tårna eller ben, men oftast bara med stor svårighet. I fallet med quadriplegics, även känd som tetraplegics, är partiell förlamning mycket vanligare, eftersom total förlamning skulle betyda att patientens inre organ skulle inte kunna fungera, vilket kräver omfattande stödjande vård från medicinsk utrustning.

Att vara en quadriplegic eller förlamade kan vara utmanande. Den förlamning sätter patienten i riskzonen för en rad hälsoproblem, inklusive frakturer, lunginflammation, infektioner, liggsår och hjärt-kärlproblem. Stödjande vård kan behövas, särskilt för quadriplegics. Men många människor med förlamning lever väldigt givande och ibland aktivt liv; både quadriplegics och paraplegics kan tävla i Paralympics, till exempel, och vissa paraplegics njuta av aktiviteter såsom extrema rullstolssporter och para-ridsport.

  • Vissa partiella paraplegics kan lära sig att gå med hjälp av käppar och andra hjälpmedel.
  • Paraplegics kan ha problem med de inre organen i deras lägre kroppar.
  • President Franklin Delano Roosevelt var en förlamade.
  • Både paraplegics och quadriplegics lita på hjälpmedel som trapphissar och rullstolar för mobilitet.
  • Paraplegics är förlamad från midjan och nedåt.
  • Rullstolar behövs för både paraplegics och quadriplegics att hjälpa dem att komma runt.