Vad är ansiktsspasmer?

February 17

Ansikts spasmer, även känd som fascikulationer, är ofrivilliga muskelsammandragningar i ansiktet som orsakar tics och ryckningar. Spasmer kan uppstå var som helst i ansiktet, och orsakas av en rad olika faktorer, från vardagens stress till mer allvarliga sjukdomar såsom Tourettes syndrom. Muskel sammandragningar är i allmänhet inte smärtsamt, men om tillståndet är kronisk, kan det vara ganska irriterande och även försvagande. Orsakerna till de flesta ansiktsspasmer förstås inte heller bra, även om det är känt att de är ett resultat av interaktioner mellan muskler och nerver. Experter spekulerar att stress, överstimulering och ärftlighet kan vara bakomliggande orsaker.

Ansikts spasmer är faktiskt ganska vanligt. De flesta människor med minst erfarenhet ögonlocksryckningar någon gång i sitt liv. Ofta dessa inte har några allvarliga eller identifierbara orsaker, och kan helt enkelt vara relaterade till över spänning eller stress. Godartade spasmer kan blossa upp under en tid, ända upp till en dag eller längre, men sedan livnära. Allvarligare ansiktsspasmer som är resultatet av en sjukdom eller störning är ofta mer kronisk och överdriven, och kan vara förenad med andra symtom.

Många människor upplever myoklonus ansiktsspasmer, som helt enkelt är ofrivilliga muskelsammandragningar. Det är inte ovanligt att människor att uppleva myoklonus ryckningar medan somna, även om de kan inträffa när som helst och utan någon speciell anledning. I vissa fall, gör myoklonus likna en spasm störning, med kroniska ryckningar och ryck som påverkar en persons förmåga att leva normalt.

Ansiktsspasmer orsakade av dystoni kan vara allvarligare och kan behöva behandling. Dystoni klassificeras som en allvarlig neurologisk sjukdom; ryckningar kan vara så allvarlig att en persons ansikte eller annat drabbade regionen av kroppen kan tvingas in i onormala uttryck och poser. För vissa sker dystoni tillfälligt som en reaktion på medicinering, men för andra kan det vara mer kronisk. Dystoni ISNA € t alltid svår, dock, och kan presentera sig i milda ryckningar.

I vissa medelålders människor, vad som kan tyckas vara en rutinögon spasm förvandlas till något mer allvarligt. Inte bara rycka fortsätter, men det börjar spridas, som påverkar de nedre regionerna av ansiktet och även början att snedvrida munnen. Detta sker med hemifacial Spasms (HFS), en sjukdom utan känd orsak. Man tror att blodkärlen som kommer i kontakt med ansiktet nerver kan utlösa dessa spasmer. Bright lights, stress och ansträngda ögon har varit kända för att förvärra effekterna av HFS också. Lyckligtvis är dessa spasmer inte vanligtvis förknippas med allvarliga smärta, och kan behandlas med ett bra resultat.

Blefarospasm är en sjukdom som kännetecknas av kronisk ögonlocket ryckningar som liknar blinka. I vissa fall, spasmer är så allvarliga att de är i stånd att försämra syn och ögonfunktion. Blefarospasm kan växa gradvis sämre, även sprida spasmer bortom ögonen och i ansiktet. Det finns inget känt botemedel, även om det finns sätt att minska symptom, såsom injektionsbehandlingar, orala läkemedel och kirurgi.

Ansiktsspasmer är också en rutin symptom på Tourettes syndrom. Tourettes präglas av ryckningar och tics av ​​alla slag, inklusive verbala tics. I lindrigare fall av Tourettes, kan en person endast uppvisar ansiktsspasmer; I svårare fall kan ansikts tics åtföljas verbala tics och spasmer i hela andra delar av kroppen.

  • Lip ryckningar är en typ av ansikts spasm.
  • En brist på sömn kan leda till ansiktsspasmer.
  • En ögonlockskramp orsakar ofrivilliga ryckningar.
  • Ansiktsspasmer kan vara fokus i en persons käke.
  • Ansikts spasmer är oftast ett resultat av interaktioner mellan ansiktsmuskler och nerver.