Vad är Placenta grader?

October 11

Placenta kvaliteter är siffervärden som tilldelats en moderkaka på grundval av sitt framträdande på en ultraljudsundersökning. De speglar moderkakan ålder och nivå av mognad vid tidpunkten för examen och kan ge viktig information om när barnet är på grund. En moderkakan som mognar för snabbt kan vara en orsak till oro, eftersom det kan tyda på en graviditet komplikation som kan hota hälsan hos fostret. Vid varje ultraljudssession bör teknikern notera alla resultaten i en rapport som går in i patientens diagrammet.

Moderkakan förankrar till livmoderväggen under fosterutvecklingen och ger näring till fostret. Som fostret växer, kommer placenta egenskaper förändras. Den har en början en mycket homogen utseende, men kommer att bli ljusdunkel med prickar och skuggor under loppet av graviditeten. Förkalkningar börja utveckla och kommer att visa upp som vita märken på ultraljud. Utseendet på moderkakan ger information om hur gammal den är, och placenta kvaliteter erbjuder ett enhetligt sätt för registrering av uppgifter.

Ultraljud tekniker använder placenta betyg mellan noll och tre när de skriver upp resultaten av en ultraljudsundersökning. Noll avser en moderkaka i slutet av den första trimestern och in i början av den andra, när den har ett likformigt utseende och få, om några, förkalkningar. Grade fyra, högsta betyg, visas i slutet av den tredje trimestern och indikerar att mamman kommer att leverera snart. Moderkakan är fullt mogna i detta skede, och det kommer att ha en karakteristisk oregelbundet utseende.

På ett ultraljud, ska teknikern också kontrollera om moderkakan problem som lossnar från livmoderväggen eller placenta previa, där moderkakan växer över livmoderhalsen. Ibland är dessa problem mindre tydligt i de tidiga stadierna av graviditeten, och därmed teknikern bör vara noga med att utvärdera moderkakan vid varje undersökning. Hon vill identifiera eventuella problem till förmån för patienten och hennes läkare, eftersom vissa frågor kan ändra födelse plan. Om ultraljudet avtäcker någon oro, kommer teknikern vill prata med patientens läkare och läkaren kommer att träffa patienten för att diskutera situationen.

Patienter kan be om deras placenta kvaliteter om de är nyfikna. Ultraljuds teknikern kan peka ut de egenskaper som används i moderkakan betygssättning. I utbildningen, ultraljud tekniker se många exempelbilder så att de lär sig om vad man ska leta efter när man utvärderar graviditeter. De förlitar sig också på sin erfarenhet som utövare att tilldela korrekta placenta kvaliteter.

  • En moderkakan betyget fyra innebär att barnet kommer sannolikt att levereras inom kort.
  • Ultraljudsundersökningar används för att utvärdera och bedöma moderkakor.
  • Ett diagnostiskt ultraljud använder högfrekventa ljudvågor för att skapa en bild av insidan av en kropp.