Konfliktlösning: Hur man undviker Improduktiva Frågor

February 24

När du arbetar med personalkonflikt, kan några frågor ta mötet till en skrikande stanna, eller göra det svårt för dina anställda att arbeta konstruktivt. Bra frågor expandera, utforska och skapa, medan improduktiva frågor tenderar att minimera, begränsa, och placera skulden. Följande typer av frågor bör undvikas.

Ledande frågor

Enkelt uttryckt, ledande frågor är dina svar med ett frågetecken uppsatt till slutet för bra åtgärd. Ofta människor ställa dessa frågor med de bästa avsikter, försöker ge insikt eller alternativ, men i verkligheten, ledande frågor begränsar kreativiteten och förmågan hos dina anställda att komma med egna lösningar. Några exempel:

  • Har du någonsin funderat att få utbildning i den nya mjukvaran?
  • Kan du komma på någon anledning till varför du inte skulle vilja dela resurser med Bill?
  • Kan du inte komma in på en annan tid och ta hand om pappersarbetet då?

Assumptive frågor

Assumptive frågor antar att svaret på den frågan är uppenbart. Förutom att vara begränsande och sluten, de tenderar att skapa negativa reaktioner i lyssnare och oftast stänga konversationen, snarare än att utöka den.

  • Du inser dina handlingar gör att du ser riktigt oprofessionellt, rätt?
  • Vill du inte ha en framgångsrik karriär här?

"Varför" frågor

Frågor som börjar med ordet "varför" sällan ger dig allt från annat än försvars lyssnaren. Och med goda skäl! I huvudsak har du bett lyssnaren att försvara den position han innehar, eller de åtgärder han har vidtagit, i stället för att diskutera vad som är viktigt för honom om de ståndpunkter och åtgärder.

"Varför" frågor inte tillåter ett svar som ger mycket av något undantag för ursäkter och defensiveness, och de ofta framkallar inget annat än en "jag vet inte" från lyssnaren. Plus, de riskerar att få människor att känna som kindergarteners bannor av huvudmannen. Till exempel:

  • Varför skrev du att e-post till redovisning?
  • Varför ringde du inte Christina berätta om förändringen till personalmöte?
  • Varför trodde du att Reece skulle vara okej med det?

Med rätt nyfikna tonen, några "varför" frågor kan vara okej (särskilt i privata möten). Men i stället för att gräma sig om du har bemästrat den rätta tonen, kan du helt enkelt använda en tvingande uttalande om du tror att ta reda på varför en anställd gjorde vad hon gjorde kommer att hjälpa dig att förstå hennes perspektiv: "Berätta om e-post till redovisning. "