Vad är Teriyaki?

December 3

Teriyaki är en matlagningsteknik i japanska köket. Den består av gassande eller grillning mat, oftast kött, i en söt, tjock sojasås marinad kallas tara. Såsen själv kallas ofta teriyaki på engelska. I Japan är teriyaki oftast används för att laga fisk. Teriyaki betyder bokstavligen "lyster-grill," på grund av den blanka utseendet hos livsmedel tillagas i söta tara sås.

Tara sås traditionellt tillverkad av soja, mirin eller sake vin eller båda, och honung eller socker. Antingen brunt eller vitt socker kan användas. Ingredienserna blandas samman över värme tills sockret smälter, sedan kokas tills såsen reduceras till önskad konsistens. Ingefära, grön lök, eller båda kan läggas närmare slutet av tillagningen.

Mirin är ett sött risvin som används i japanska köket. Det är inte normalt används som dryck, och är sötare och tjockare än en dricka vin. Mirin finns i två varianter; Hon mirin har ca 14% alkohol i volym (ABV), medan shin mirin har endast 1% ABV. Båda typerna kan hittas på en japanska marknaden, eller i avsnittet internationella livsmedel av vissa stormarknader. Mirin tillför arom och lite sötma till tara sås.

Göra tara sås är enkelt, och det är lätt att anpassa alla recept som passar personliga smak. Sötman kan justeras genom mängden socker som tillsatts, är tjockleken bestäms av hur länge såsen får koka och lägga till extra ingefära eller salladslök gör en sås med mer kick. Mat som tillagas i teriyaki metoden brukar borstas med sås flera gånger som det tillagas. Maten kan också marinerad i tara innan det är kokta, så att det absorberar smaken. Teriyaki ofta äts med ris, och det kan serveras varm eller kall.

I icke-japanska kulturer, är teriyaki ofta ganska löst, för att beskriva någon söt sojabaserad sås. Västerländska versioner av teriyaki innehåller ofta ingredienser som sällan används i japanska versioner av skålen, som apelsiner, vitlök och sesamfrön eller olja. Såsen kan även användas som en krydda i väst, snarare än en marinad där att laga mat. Det är ibland bara borstad på mat efter tillagning, eller användas som dippsås, såsom kycklingvingar.

  • Teriyaki kan serveras som en dippsås för kycklingvingar.
  • Termen "teriyaki" används mer löst i icke-japanska kulturer.