Bekanta med Flash 5

July 16

Flash erbjuder ett kraftfullt system för att skapa animeringar på webben. Här är en översikt över vad du kan göra med systemet:

 • Skapa en Flash-film genom att skapa grafik och animera dem under hela filmen.
 • Använd kommandot Publicera inom Flash publicera filmen till en Flash-player-fil. Samtidigt skapar Flash HTML-kod som du behöver för din webbsida.
 • Infoga HTML-kod i din HTML-dokument som skapar webbsidan för att referera till Flash player filen. Det liknar att lägga till en grafisk på en webbsida. Alternativt kan du använda HTML-koden ensam som en ny webbsida.
 • Ladda upp den nya eller redigerade HTML-dokument och Flash player filen till den plats där du hålla andra filer för dina webbsidor.
 • Öppna webbläsaren och gå till din webbsida, och presto! Det är din svala animation på din webbsida.

Du behöver en Flash-tittaren att se de effekter som Flash skapar. Dessa dagar, Flash tittarna kommer installeras i de flesta datorsystem och webbläsare så de flesta människor kan visa Flash-drivna webbplatser omedelbart utan någon särskild hämtning eller beredning. När du visar en webbplats som innehåller Flash effekter, använder ditt system Flash betraktaren att spela upp animeringen. Användare som inte har en Flash-tittaren kan ladda ner det gratis från Macromedia.

Webbplatser blir alltmer sofistikerade. Genom att använda animation och specialeffekter, kan du skilja din webbplats från also-rans. Använda animering är inte svårt, och du behöver inte vara en professionell grafiker, heller. Vem som helst kan skapa enkla animationer för att förbättra en webbplats; Det tar bara lite tid.

Att veta vad du kan skapa med Flash 5

Du kan använda Flash 5 för att skapa enkla animationer för att lägga till din webbsida. Du kan också skapa en hel webbsida eller webbplats och införliva text, grafik, interaktiva knappar, och animation.

I följande lista beskrivs några av de sätt som du kan manipulera text, grafik och ljud med hjälp av Flash 5:

 • Skapa enkla eller fantasi text som återstår eller verkar animerad på din webbsida. Du kan välja att stoppa animeringen efter några sekunder eller upprepa det medan tittarna se sidan.
 • Använd Flash-verktyg för att skapa dina egna diagram för din webbsida eller import grafik. Du kan lägga ut en webbsida grafiskt eller lägga till grafik till endast en del av en webbsida.
 • Animera grafik och göra objekt visas och försvinner med hjälp av funktionen öppenhet. Objekt kan flytta, få större eller mindre eller rotera. Flash kan du också morph - det vill säga omvandla - former till nya former.
 • Fyll former och text med gradienter, vilka är färger som gradvis förvandlas till nya färger. Du kan även fylla former och text med bitmappsbilder som du importerar till Flash. Till exempel kan du fylla bokstäverna i ditt namn med massor av blommor.
 • Skapa webbsidor knappar som inte bara leder tittarna var du vill att de ska gå men ändra form eller färg på samma gång. Du kan göra knappar förändras när du passerar musen över dem. Människor som ser din sida kan klicka på en knapp för att visa en film (animation). Med andra ord, kan dina tittare bestämma vilka filmer de vill se.
 • Lägg ljud eller musik till din film. Du kan styra hur länge ljudet eller musiken spelas och om det loopar att spela kontinuerligt.
 • Skapa popup-menyer som tittarna kan använda för att navigera på din webbplats.

Avgöra när inte använda Flash 5

Om Flash 5 är så underbart, varför inte varje webbplats designer använder det? Varför är inte de flesta webbplatser som skapats helt med Flash?

Här är den andra sidan av historien.

Även om vektorgrafik och animation av Flash last snabbt de inte laddas lika snabbt som vanlig text och enkel grafik. Lägga till en film till din webbsida skapar en viss overhead. Det finns ingen mening med att använda Flash om du vill ha enkla sidor bestående av mestadels text och några bilder som du vill stanna kvar och inte flytta.

Du kan skapa vissa grafiska effekter mycket lättare med hjälp bitmappsgrafik. Målade penseldrag och texture effekter är exempel. Grafiker skapar dessa typer av grafik med hjälp grafiska redigeringsprogram, och resultaten är bitmappar. Likaså att lägga fotografier på din webbsida, måste du skanna fotografierna som bitmappar. Flash skapar vektorgrafik (definierade matematiskt), som skiljer sig från bitmappsgrafik (definierade av massor av punkter).

Om du vill ha enkel animation, såsom några blinkande punkter eller en markeringsram effekt, animerade GIF (de animerade bitmappsgrafik du ofta ser på webben) är mindre än Flash-filmer, så de laddas snabbare. Du kan skapa animerade GIF med hjälp animerade GIF redigeringsprogram.

Flash ger lite i vägen för 3D-grafik eller animering. För dem måste du gå till mer sofistikerad programvara såsom Poser eller 3D Studio Max.