Vad är Arkivbild?

September 10

Stock fotografi är en term som hänvisar till bilder som kan licensieras för offentlig eller kommersiell användning, som vanligtvis finns på professionella hemsidor. Dessa är fotografier som kan användas för alla ändamål inom marknadsföring, reklam, eller design, så länge det inte är olagligt eller skadligt. Hellre än axla bekostnad av att anställa en fotograf för att ta unika bilder, många reklambyråer, grafiska formgivare, webbdesigners, och andra yrkesgrupper ofta dra nytta av bilder för att fylla sina design behov.

Det finns flera olika typer av licenser lager fotografi. När någon köper "royaltyfri" fotografi, har köparen tillstånd att producera bilden ett begränsat antal gånger för en fast avgift; Denna avgift kan täcka användningen av bilden för upp till 5.000 exemplar av en broschyr, till exempel. Om du vill använda bilden bortom denna punkt, kommer köparen att få betala en viss summa för varje ytterligare utskrift. Med royaltyfria bilder, är varje köpare inte ensam ägare av bilden. Den kan köpas och användas av flera köpare, så en bild kan visas i flera annonser eller broschyrer.

Med en "rättigheter förvaltade" licens måste köparen betala för varje användning av bilden, och avgifter kan vara mycket högre än för royaltyfria bilder, ofta i tusentals dollar. Med ett rättighetsskyddade licens har dock köparen exklusiva innehav av bilden för en viss tid, vanligen ett år. Under denna tid kan ingen annan använda bilden i något syfte, och fotografen inte har rätt att sälja bilden tills licensen har gått ut.

Beståndet fotografering industrin startade i 1920-talet, med ett företag som grundades av H. Armstrong Roberts. På den tiden var det främst ett sätt för professionella fotografer att marknadsföra outtakes från kommersiella fotografering skott. Men i dag, många fotografer ta bilder enbart för lagerändamål. Om en fotograf har en stor portfölj, kan han eller hon tjänar en ansenlig summa pengar varje månad från att sälja använda sina bilder via ett fotografi webbplats, även om fotografen inte lägga till nya foton på regelbunden basis.

  • Många fotografer ta bilder enbart för lagerändamål.
  • Stock fotografi kan användas i en mängd olika konstprojekt.
  • Bruket att ta och sälja stock foton började på 1920-talet.
  • Ett lager fotografi av ett vattenfall i Tasmanien.
  • Ett lager foto av en platta med kyckling piccata.
  • Stock foton kan användas för flera annonser.